Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hit, lelkiség, spiritualitás

Cikkek

A gubbiói farkas

2012.01.22

Ott él a megszelídítésre, simogatásra váró farkas mindegyikünkben. Exupéry Kis hercegében ez a róka. Carl Gustav Jung árnyékszemélyiséget, egy mindegyikünkkel szükségszerűen együtt élő sötét felebarátot, Schattenpersont emleget. Nem más ő, mint a mindegyikünkben megbújó ősi farkas-agresszivitás. Vajon meg tudjuk-e szelídíteni? Hagy-e rá módot a környezet? 

 

Erosz, filia és agapé

2012.01.22

Míg a magyar nyelvben többnyire két szót használunk a szeretet kifejezésére, addig az ókori görögök árnyaltabban, különböző szavakkal fejezték ki: szexus, eroszfilia, és agapé.

Érdemes elgondolkodni ezeknek a szavaknak a jelentéstartalmán és feltenni magunknak a kérdést, hogy milyen is az a szeretet, amit kapni szeretnénk a párkapcsolatainkban. 

 

Tolcsvay: Magyar Mise (rock oratórium)

2012.01.22

 A Tolcsvay testvérek által komponált Magyar Mise egy ma élő ember küzdelmét meséli el a katolikus mise liturgiájának nyelvén, ahogy lélekre, hitre és Istenre talál valaki egy elidegenedett, hitevesztett világban.

 

Angelus Silesius: A kerúbi vándor

2009.07.02

Angelus Silesius (Johannes Scheffler, 1624-1677) a német barokk líra kiválósága, az újkori keresztény misztikus költészet egyik legnagyobb alakja. A kerúbi vándor metafizikai epigrammái Isten, világ és lélek külön-valóságának és egységének, egymásra utaltságának és eggyé olvadásának titkait kutatják, s tárják elénk nagy költői erővel.
 

Napfivér, Holdnővér c. film dalszövegei

2008.04.11

Assisi Szent Ferenc (1182-1226) eredeti nevén Giovanni di Bernardone gazdag posztókereskedő fia, aki lemond apja vagyonáról és elhagyja családját, hogy a természetben találja meg Istent. Megalapítja a frater minorites (kisebbik testvérek) rendjét. Az olasz nemzeti nyelvű irodalom első alakja, nevéhez fűződik a ferences himnuszköltészet…

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Hit, lelkiség, spiritualitás | Hozzászólások: 6