Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A homeopátiai alkat

2008.05.10

A homeopátiai alkat

 


Különböző típusok tartoznak ide, beleértve a testi, lélektani adottságokat, a betegségek iránti fogékonyságot és –- ami a legfontosabb – mindezt a gyógyítás szempontjából. Mindegyik típus annak a homeopátiás készítménynek a nevét viseli, amelyik a számára a leghatékonyabb. Ezért van az, hogy a homeopata, miközben szemrevételezi a pácienst, igyekszik "hozzáilleszteni" típusát valamelyik készítményhez. Eközben olyan furcsa kérdéseket tesz fel, mint például "Szerette-e nyalni a falat gyermekkorában?"


A homeopátiai alkat néha egybeesik a Leonhard-féle személyiség-tipológiával, azonban jóval változatosabb annál. Szerepel benne a az összes alapvető és kiegészítő típus. Hogy ezek közül hányat alkalmaz a szakember, – tízet, harmincat vagy háromszázat, – az attól függ, mennyire ismeri a szakirodalmat és mennyire jó a memóriája.


Az alábbiakban röviden leírom néhány homeopátiás készítmény alkati (lélektani típus) és patogenetikai (alapvető tünetek) adatait. A kedves olvasó pedig igénye szerint válogathat köztük. Egyébként a homeopátiás készítmények vásárlásához recept nem szükséges.

 


Ezüstnitrát - Argentum nitricum
Alkat.A neuraszténiások készítménye – sovány, sápadt, nyugtalan, mindig siető, mártírarcú embereké. Az ilyen ember, akár a fából faragott Buratino az olasz mesében, állandóan sürög-forog és mindent a feje tetejére állít. Beszédében összetorlódnak a szavak, írása gyakran olvashatatlan, az írásjeleket elhagyja. Nem képes idejével gazdálkodni, mindenhonnan elkésik. Otthonában rendetlenség van. Nem tudja, mi hol van, ezért mindig keres valamit. Türelmetlen, képtelen várni. Az édességet nagyon szereti, de nem nagyon bírja.
Közérzet. Az ezüst típusúak betegségei megfelelnek lélektani adottságaiknak. Mindegyik "idegi alapon van". Ilyenek a gyengeség, gyakori fejfájás, szédül, különböző fóbiák, elsősorban tériszony, s "a félelemtől" gyakori vizelés, hasmenés, gyomorfájás, "ideges" asztma, bőrbetegségek.
Javallatok. Ha ön ehhez az embertípushoz tartozik, akkor úgy javíthat a közérzetén, ha gyakran tartózkodik a friss levegőn és megtanulja, hogyan kell figyelmét az "ijesztő" gondolatokról másra irányítani.

 


Platina - Platinum metallicum
Alkat. Mivel a platina nemesfém, e típus képviselői is, mint például Margaret Thatcher, úgy viselkednek, mintha maguk is páratlan kincsek volnának. Szép, büszke emberek, akik "értékükkel tisztában vannak", kegyetlenek, környezetüket lenézik. Ha a platina típusú nőből nem lett híresség, akkor is nagyzási hóbortban szenved, királynőnek érzi magát, de legalábbis mellőzött hercegnőnek, aki "mások hulláin" lépdel a trón felé. Számára a férj – csakúgy, mint a többi férfi is – nem több, mint aprópénz: csak arra való, hogy őt szolgálja. Környezetében mindenkit jelentéktelennek és hozzá méltatlannak tart. A platina-nő a férfi számára született, mármint az igazi férfi, a "fehér lovon ülő lovag" számára, akit előbb vagy utóbb majd gondolkodás nélkül felcserél egy Mercedesen érkező lovaggal. Aligha akad valaki, aki ezt a hiperszexuális lényt ki tudná elégíteni. Mindez annak ellenére, hogy nemi szervének érintése orgazmust, a közösülés pedig ájulást idéz elő nála.
Közérzetét a természete határozza meg. Gyakori hisztérikus reakciói depresszióhoz, gyakori fejfájáshoz, hipochondriához, szexuális tulajdonságai pedig sokféle nőgyógyászati betegséghez vezethetnek.
Javallatok. Jó, ha a férfiak a francia közmondást követik – "Ha a nőnek nincs igaza, kérj tőle bocsánatot". Ezzel a "platinát" megmenthetik hisztizéseinek ötven százalékától.

 


Kalcium - Calcium carbonicum
Alkat. Egyenes jellemű, összeszedett, céltudatos, kiszámítható, igényes, szűkszavú, megbízható, kitartó, becsületes, fegyelmezett, konkrét és makacs. Nyugodt vérmérsékletű. Olyan ember, akiben van felelősségérzet. Nem mond le elveiről: vagy győzelem vagy halál. Logikus alkat, akiben érzelmileg minden a helyén van. Mozdulatai szabályosak, járása katonás, biztosan, terpeszben ül. Nem vidám, de nem is gonosz. Gyenge a fantáziája, a feladatot részletesen el kell neki magyarázni, mert különben nem igazodik el benne. Pontosan tudja, mit akar. A változásokat nem szereti. Ha valamit csinál, az megbízható, "örökre szól". A monoton munka embere, könnyen dolgozik futószalagon. Gyerekkorában nem szerette a zajos játékokat. Barátja kevés van, de a barátsága "sírig tart".
Közérzet. A kalcium a csontok alkotóeleme. A kalcium-típusú embernek a csontozata a gyenge pontja. Rendszerint gerinc- és izületi panaszai vannak, de más betegségek, mint fejfájás, allergia, szívpanaszok, szexuális problémák is gyakran meglátogatják ez a típust. Ritkán ugyan, de előfordul, hogy kedveli a nem ehető dolgokat, mint például a krétát vagy az agyagot.
Javallatok. Mivel a csontjai nem bírják a nyirkos hideget, jó ha ez az embertípus ősszel és télen alaposan felöltözik, mintha csak az északi sarkra menne. Amellett telihold idején ne tervezzen nehezebb munkát, mert ebben az időszakban nincs a legjobb formában.

 


Réz - Cuprum metallicum
Alkat. Az olvasó bizonyára emlékszik Mike Tysson ökölvívó világbajnokra, aki hol erőszakos közösülésért ült börtönben, hol pedig a szorítóban az ellenfél fülét harapta le a küzdelem hevében. A réz tehát mogorva, goromba, kellemetlen, zárkózott, kiegyensúlyozatlan ember, aki veszett dühében mindent összezúz, ami a keze ügyébe kerül. A réz-típusú egyén nem szereti, ha valaki hozzáér, még a hozzá közelállóktól sem, továbbá nem szeret mások közelében lenni. Különösebb külső ismertetőjegyei nincsenek, viszont a mogorvaság és az ellenséges tekintet mindig jelen van nála.
Közérzet. Az ingerlékeny természet ingerlékeny közérzetet predesztinál. A "rézemberre" jellemzőek a görcsök és rohamok. A hörgők görcsös összehúzódása fulladásos rohamokat idéz elő, a beleknél ugyanez hascsikarást, székrekedést és hasmenést, az erek összehúzódása magas vérnyomást, gyakori fejfájást okoz. Ezek erős, görcsös fájdalmak, melyek hirtelen kezdődnek és ugyanúgy múlnak is el. Ez a rosszindulatú típust az epilepszia, ideges rángások, dadogás, fóbiák, éjszakánként fellépő lábszárgörcs jellemzik.
Javallatok. A réz-típus képviselői csupán a környezethez viszonyulnak rosszindulatúan, saját magukat viszont szeretettek és tisztelettel "veszik körül". Ezért számukra a "Szeresd felebarátodat, miként tenmagadat" bibliai parancsolat a leghatásosabb orvosság. Ha ezt az embert megpróbáljuk ágyba kényszeríteni és ott felmelegíteni, az csak rontja a közérzetét. Sokkal jobb számára a munkaterápia.

 

Nátrium - Natrium muriaticum
Alkat. A natrium muriaticum közönséges neve – konyhasó. A sózott uborka és hering kedvelői igen érzékenyek, egzaltáltak, sértődékenyek, sírósak, gondoskodóak, odavannak a rokonságért. Ugyanakkor haragtartóak: sérelmeiket sosem bocsátják meg, mindenre emlékeznek, az "igazságtalanságra" vonatkozó emlékek éltetik őket, gyakran vannak hisztériás rohamaik, s nem bírják, ha vigasztalják őket. Gyermekkorukban ilyen természetük miatt gyakran vannak összeütközéseik az idősebbekkel. Melyik Shakespeare-hősökre emlékeztet ez a típus? Rómeóra és Júliára. Igaz, nem tudni, vajon szerették-e a sózott uborkát.
A nátrium-típusú emberek nemcsak lelkileg, hanem fizikailag is gyengék. Jellemző rájuk a táskás szem, a vizenyős bőr alatti szövet.
Közérzet. Milyen lenne a közérzetünk, ha egyszerre megennénk legalább fél pohárnyi sót? Megszomjaznánk, fájni kezdene a fejünk, hányinger, hányás, hasmenés lépne fel. Ha pedig egy egész pohárral fogyasztanánk el, akkor a fentiek szívritmus zavarral, asztmával, vérszegénységgel egészülnének ki. Ezek azok a betegségek, amelyek a "sós" embereket jellemzik. Ha Rómeó és Júlia rokonaik elől a hegyekbe szöktek volna, sok-sok gyerekük született volna, mert ez az embertípus nem ismeri a fogamzási problémákat. Éppen ezért a homeopaták nátriumkészítményt írnak fel, ha valaki "nem tud" teherbe esni.
Javallatok. A hanyattfekvés és izzasztó kúra javítja a közérzetet.

 


Foszfor - Phosphorus
Alkat. Az olvasónak talán volt alkalma kémia órán foszfort gyújtani. Ha igen, emlékezhet rá, milyen gyönyörű látvány: hirtelen fellobbanás, ragyogó szikrákgyorsan eltűnő füst. Akárcsak a tűzijáték. Hát ennek az embertípusnak is ilyen a természete: pajkos humor, jóindulat, barátkozó hajlam, közlékenység jellemzi. Akárcsak D'Artagnan vagy Charly Chaplin, – mellettük soha sem unatkozik az ember. A foszfor-típusú ember optimista, az életet derűs oldaláról nézi, meggondolatlan tettekre, önfeláldozásra hajlamos. Sok barátja van, akiknek bármikor szívesen segít, kész feláldozni az anyagiakat a szellemiekért. Gyakran épít légvárakat, könnyen esik szerelembe, s azt maga is igényli. Nagyszerű színész és jó szónok. Akár a gyerekek, nem képes megülni egy helyen. Érzékeny ember. Mindent "röptében kap el", reményeket ébreszt, de ezzel vége is a dolognak. Nyughatatlansága és monoton munkaképzésre való alkalmatlansága miatt csak ritkán jut a dolgok végére. Ígéreteit gyakorlatilag soha sem tartja be. Lobbanékony és fáradékony.
Közérzet. Minél erősebb a fellobbanás, annál nagyobb a kimerültség, fáradtság, depresszió. Belső szervei közül gyengék a csontok és a tüdő. Gyakoriak nála a vérzések.
Javallatok. Az alvás és a nyugalom nagyszerűen helyreállítja az elfogyott energiát és a jó közérzetet.

 


Szilícium - Silicea terra
Alkat. Amennyiben a kedves olvasó, félénk, ijedős, nyugtalan, sírásra hajlamos, de makacs ember, akkor minden valószínűség szerint a "szilícium-típushoz" tartozik. A görhes, angolkóros, görbelábú, szenvedő arckifejezésű "szilícium-gyerekek" már messziről felismerhetőek. Vékony, egyenetlen bőrükön rengeteg a nehezen hegedő karcolás. Ezek a gyerekek érzelmileg bágyadtak, bármilyen közösségben vannak is, vagy az asztal legvégén, vagy a sarokban ülnek és csendben szopják az ujjukat. Ezzel is soha nem szűnő éhségüket csillapítják. A tananyaggal kínkeservesen birkóznak meg. Felnőtt korában a szilícium-típus hihetetlen munkabírásával, szívósságával kompenzálja kisebbségi komplexusát és tehetségtelenségét. Ha egyszer valamit elhatározott, akkor "ha térden csúszva is", de megcsinálja. Ereje nem sok van, de hangyaszorgalmával többet végez másoknál. Ennek az "udvarias tanknak" gyakorlatilag senki sem tud nemet mondani, ezért a "szilícium" pótolhatatlan ott, ahol például valamit ki kell járni. Végeredményben a szilícium-típus nem taszító figura. Udvarias, derűlátó, aki mindig látja az alagút végét.
Közérzet. A hatalmas munkabírás a gyenge fizikumú szilícium embereket testileg-lelkileg gyorsan kifárasztja. Ha nem így volna, a Földet is kiforgatnák sarkaiból. Egészségi habitusuk másik sajátossága a gyenge immunitás. Hajlamosak a megfázásra, az állandó arcüreg-, fül- és tüdőgyulladásra. Gyakran kelésesek. Mindezek a betegségek elhúzódnak és nehezen gyógyulnak. Élete 25. évére viszonylag rendbejön az ellenállóképességük, de sosem éri el a normális szintet. A szilícium emberek mindig betegek valamiben.
Javallatok. Ahhoz, hogy ne betegeskedjenek olyan sokat, a szilícium embereknek kerülniük kell a hideget, a túlzott szellemi munkát és a hosszú utazásokat. Melegben rögtön javul a közérzetük.

 


Kén - Sulfur
Alkat. A "kén-ember" személyisége sokoldalú. Külsőre kövér, ápolatlan, izzadságszagú. Otthon a lakásában nagy a rumli, mindent behord a házba és semmit se dob ki. Azonban ami másnak rendetlenségnek látszik, az a "kénnek" életrend, – mindennek tudja a helyét. Ez a közlékeny, türelmetlen, zsörtölődő ember végtelenül önző. Senkire sincs tekintettel, csakis magával -- a saját gondolataival, szórakozásával – van elfoglalva. Boldogtól-boldogtalantól kölcsönkér, de tartozásait senkinek nem adja meg. Úgy gondolja, hogy mindenki köteles boldog lenni attól a jóindulattól, hogy elfogadja a segítségét. Az eszébe sem jut, hogy netán ő is segíthetne másoknak. A "kén" mohó és rendkívül kicsinyes. A fogához veri a garast, de ha mégis rászánja magát az autóvásárlásra, akkor annak a legnagyobbnak kell lennie. A "kén-gyerek" a szülők keresztje: állandóan éhes és átüvölti az egész éjszakát. Stabil kettes-hármasokat szed össze. Tetszenek-e tudni, miért? A nagy esze miatt. Számára unalmas, amit tanítanak. Aztán ha felnő, ki tudja hogyan, rendkívül nagy tudású ember lesz. Egyszerűen arról van szó, hogy a "kén-embereknek" kiemelkedően fejlett a lényegmegragadó képessége. Ha pedig ez kiemelkedő munkabírással párosul, akkor számukra – a Mengyelejevek, Marx Károlyok, Balzacok, Einsteinek számára – nem túl nehéz tudományos felfedezéseket tenni, új tudományterületeket nyitni vagy művészi alkotásokat létrehozni. Ez a típus rendszerint éjszaka dolgozik, nem kíméli magát és csak ritkán éri meg az öregkort.
Közérzet. A sokoldalú személyiség sokféle betegséggel párosul. Ha a homeopata nem tudja, mit írjon fel neki, akkor mindig a sulfur mellett dönt.
Javallatok. Rossz időben a "kén-ember" maradjon otthon, száraz, meleg időben viszont feltétlenül sétáljon egyet a szabad levegőn.

 


Arzén - Arsenicum album
Alkatilag megfelel a Leonhard-féle tipológia pedantikus változatának (l. a megfelelő fejezetet). Az "arzén-ember" a rend embere. Nála mindig minden a helyén van. Ha vele beszélünk meg találkozót, nyugodtak lehetünk , egy percet sem fog késni. Ha viszont mi elkésünk, a mi "arzénünk" nem fog az óra előtt föl-alá járkálni idegességében, hanem – hogy ne teljen hiába "az a drága idő" – elővesz egy könyvet és elkezd aláhúzogatni benne. A "szabadidő megszervezéseként" ez az ember egészen biztos talál magának hobbit. Sőt, abban is biztosak lehetünk, hogy hobbiját a legapróbb részletekig ismerni fogja. Az "arzének" kiváló izéssel rendelkező gyűjtők szoktak lenni. Ám ha egy ilyen gyűjtőnek a saját egészsége lesz a "hobbija", akkor nem irigylem a kezelő orvosát. Ez az ember elolvassa a betegségével összefüggő egész szakirodalmat, és a rendelőben az orvost fogja gyötörni kérdéseivel arról, amit nem talált meg vele kapcsolatban.
Közérzet. A pedantikus típusú embernek gyakran vannak viszketéssel, égéssel járó bőrbetegségei és emésztőcsatorna nyálkahártya-gyulladásai. Életét végig kíséri a gyomor-, vastagbél- és epehólyag-gyulladás vagy az aranyér. Ez persze nem azt jelenti, hogy be vannak biztosítva tüdőasztma, szívszorulás vagy cukorbaj ellen.
Javallatok. Ha valaki pontos ember, sok problémától megszabadulhat, ha rá tudja szoktatni magát az éjfél előtti lefekvésre. Kerüljük a hideget és feltétlenül kezdjünk el sportolni.

 


Higany - Mercurius solubilis
Alkat. A higany-típusú ember olyan, mint amilyennek Molier fösvényét képzeljük el – utálatos, önző, ingerült, örökké elégedetlen alak. Lehelete és teste büdös, mindene "gennyes" és kellemetlen. Az ilyennel való beszélgetés után az emberben felmerül az igény, hogy megmosakodjon, hogy eltűntesse aurájából azt az energetikai szennyeződést, amit a higany-ember "rászórt".
Közérzet. "Gennyes" jellemhez gennyes betegségek társulnak. Még meg sem szabadult az egyik gyulladásos góctól -- fogakban, bőrben, bélben -- , máris újabb gyulladás keletkezik nála – mandula, izület, máj, nyirokcsomók. A nyálkahártya megduzzad, laza, vérzékeny, a fogak lötyögnek.
Javallatok. A "higany-típus" szokjon hozzá a korai lefekvéshez, különösen télen, mert a betegségek legfőképpen este, éjszaka és nyirkos hideg időben kínozzák az embert. Reggel pedig általában sokkal jobb a közérzetünk.

 


Belladonna
Alkat. A világosszőke "donna", enyhén molett szépség. Szeme mint egy-egy égszínkék tengerszem, hatalmas pupillákkal. Bőre puha és érzékeny. Röviden – Marilyn Monroe, vagyis a délszaki férfiak vágyálma. Mellesleg, az északi férfi sem igen megy el mellette anélkül, hogy meg ne nézné magának ezt a kényeskedő, színésznő külsejű hölgyeményt. Egyébként sokkal könnyebben meg lehet velük ismerkedni, mint gondolnánk. A "belladonnák" erotikusak, élénk természetűek, fogékonyak, a fantáziájuk élénk. Az ingerekre érzékenyen reagálnak: a legkisebb neszre összerezzennek, nehezen viselik az utazást, az éles fényt, a markáns illatokat. Egy nap leforgása alatt annyiszor változik a hangulatuk, ahányszor az időjárás egy hónap alatt.
Közérzet. E ragyogó szépségeknél nemcsak a szerelmi románcok, hanem a betegségek is viharos gyorsasággal zajlanak le. Ha egyszer beleesnek a torokgyulladás, megfázás, hörghurut betegségébe, akkor biztos, hogy azonnal felszökik a lázuk, erősen verejtékeznek, reakcióik felfokozottak, görcsölnek. Az meg szinte magától értetődő, hogy e törékeny teremtéseknek gyakran fáj a feje, szédülnek, neuralgiásak. Gyakori náluk az "ugráló" vérnyomása méhen belüli vérzékenység, az álmatlanság.
Javallatok. A "belladonnának" jót tesz, ha levetkőztetjük, bedugjuk a meleg ágyba, lekapcsoljuk a villanyt és egy darabig magára hagyjuk a csendes szobában.

 


Ignac-bab - Ignatia amara
Alkat. Tapasztalataim szerint Magyarországon ez a leggyakoribb típus. Jellemző rá a lelkileg feldolgozatlan belső feszültség. Ezek a nők büszkék, magabiztosak. A stresszhatásokra fokozottan reagálnak. Belső énjüket nem tárják fel, kifelé nyugodtságot mutatnak. Idegrendszerük olyan, mint a végsőkig feszített húr, – nem sok hiányzik, hogy elszakadjon. Amikor pedig már nincs hova rejteni a felgyülemlett sérelmeket és izgalmakat, elkerülhetetlen a kitörés, a válás, sőt az öngyilkosság. A dolognak stresszes háttere van, de az "ignácia" nem képes valakinek a vállán kisírni magát. Legfeljebb, ha egyedül van, de természetesen csak akkor, ha egyáltalán megengedi magának a sírást. Nehézségeit önállóan akarja megoldani. Féltékeny, a dorgálást tragédiaként éli meg.
Közérzet. A "rézhez" hasonlóan a sovány, sötéthajú "ignáciáknak" is jellemzője a görcsölés, de ezt nem a harag, hanem a lelkileg feldolgozatlan belső feszültség okozza. A magába zárkózottság miatt a következők jellemezhetik: általános gyengeség, fejfájás, mintha "gombóc" lenne a torkában, szívpanaszok, gyomorfekély, álmatlanság, jóindulatú szövetdaganat.
Javallatok. Ha valakinek olyan a lelki habitusa, hogy a lelki "szeméttől" nem tud mások jelenlétében megszabadulni, akkor tegye ezt meg egyedül. Ha sírnia kell, sírjon csak. Mondja ki hangosan mindazt, ami felgyülemlett a lelkében. Keretezze be ellenfele fényképét és vágja a falhoz. Szokjon le a dohányzásról. Ne áltassa magát azzal, hogy megnyugtatja, mert valójában semmit sem segít.

 


Korpafű - Licopodium clavatum
Alkat. A hivatalnok-típusúak tartoznak ide. Szikár, ösztövér alkat, gyenge izomzat, sápadt, ráncos, epésen szomorkás, idő előtt öregedő arc. Számukra ismeretlen a humor, sőt általában az emóciók. Tolsztoj Leó Anna Karenyina férjében örökítette meg ezt a típust.
Közérzet. Az epés lelki alkat hajlamossá tesz az epével kapcsolatos bántalmakra: májgyulladás, epekő, gyomor- és bélgyulladás, székrekedés, aranyér. Ugyancsak gyakori a vesekő, krónikus nátha és az ekcéma.
Javallatok. A "korpafű" közérzete javulhat, ha rászokik arra, hogy jól felöltözve estefelé nagyokat sétál a friss levegőn.

 


Nux vomica
Alkat. A nux vomica olyan, mint egy diktátor. Agresszív, uralkodó jellem, tipikus képviselői. Otello, Mussolini, Sztálin, Jelcin. Kerek, szürke arc, kerek pocak, kigombolt gallér, bágyadt tekintet. Szeret parancsolni, kiabálni, "nyomást gyakorolni". Akkor is főnöknek érzi magát, ha csak egy házmester. Örökké ingerült, türelmetlen. Szétterpesztett lábakkal ül, s úgy néz az emberre, mint a jóllakott óriáskígyó: "megennélek, de még nincs itt az ideje". Rettenetesen féltékeny. Szereti a fűszeres ételt, jól bírja az italt. Szenved az alkoholtól, de nélküle nem tudja elképzelni az életét. Imád piknikelni, ahol csakis ő sütheti a cigánypecsenyét. Általában későn fekvő.
Közérzet. A homeopata bátran megkérdezi "nux-típusú" pácienstől: "Másnaponként vagy ötnaponként van székrekedése?", s eközben cseppet sem kételkedik abban, hogy betegét hascsikarás, hányinger, hányás, májkörnyéki nyomás gyötri. További jellemzők: fejfájás, magas vérnyomás, izületi bántalmak, álmatlanság, végtag-, vagy fej-reszketés, depresszió, alkoholizmus, erekciós problémákkal járó fokozott szexualitás, a nőknél pedig szabálytalan menzesz.
Javallatok. Ennek a típusnak célszerű olyan munkakört találnia, amely lehetővé teszi a késői felkelést, a gyakori étkezést, mely biztosítja az étel alapos megrágását. Az ilyen emberek állapota általában délelőtt és közvetlenül étkezés után a teltségérzet és a ingerültség miatt rosszabb.

 


Kökörcsin - Pulsatilla
Alkat. A "pulsatilla-típus" nőies, arca pufók, mozgása kecses, elegáns, bőre finom, természete szelíd. Alapvető megkülönböztető tulajdonságai minden más homeopátiás típustól: igényli a szeretet melegét, a becézést, a támaszt, gondoskodást és vigasztalást; az őszinte jóságra igyekszik hasonlóval válaszolni. Olyan, mint egy jóságos dajka. Eleve kedves és jó szándékú mindenkihez, könnyű vele szót érteni, legfeljebb azért füllent, nehogy megsértsen valakit. Mindenért elnézést kér, mindenre engedélyt kér. További tulajdonságai: szelídség, békés természet, félénkség, gyengédség, engedékenység, melankólia, sértődékenység, részvét. Mindenkit sajnál az ég adta világon, még magát is. A TV-ben megríkatják a szappanoperák. A kislány nagyon házias, a kisfiú szeret puszilkodni. Gyermek- és felnőtt korban egyaránt érzékenyek a kritikára. A legkisebb dicsérettől boldogok, de már egy apró megjegyzés is könnyet csal a szemükbe. Folyton azért izgulnak, hátha valamit rosszul csináltak.
Közérzet. Nem jellemző rá a tartós egészség, hanem inkább a nőgyógyászati, belső elválasztási, vegetatív jellegű vérnyomás-problémák és a különböző emésztési zavarok. Fázós típus. Ezért gyakoriak náluk a megfázás, hörghurut és más gyulladásos megbetegedések. Mások ilyen körülmények között egészségesek maradnak.
Javallatok. A "pulsatillák" bátran forduljanak természetgyógyászhoz. Szelíd, jóindulatú természetük lehetővé teszi, hogy bármely alternatív módszerrel gyors és hatásos eredményt érjünk el nála.

 


Tetűfű - Stafisagria
Alkat. Tulajdonságai: örökké mindennel elégedetlen, ingerlékeny, mérges és sértődékeny. Gyermekkorában utálatos, üvölt, toporzékol, tör-zúz, falba veri a fejét, mindent "kizsarol" szüleiből, amit csak akar. Felnőtt korában sem jobb ennél: állandóan veszekszik, okkal-ok nélkül kész a felfortyanásra. Folyton sír és panaszkodik. Lehet neki három szekrényre való ruhája, mégis soha "nincs mit felvennie". A férje kiteheti érte a lelkét, akkor is csak "szánalmas koldus", aki képtelen érte annyit tenni, hogy Soros György legyen a személyi titkára.
Közérzet. Teljesen megfelel a fentieknek. Ha netán uralkodnia kell indulatain, gyengeség, összetörtség, fejfájás, depresszió vesz erőt rajta, kedve támad a semmittevésre, heverészésre és arra, hogy környezetét öngyilkossággal ijesztgesse. Gyakori betegsége az "idegi" ekcéma, émelygés, cukorbetegség.
Javallatok. Egyenek gyakran és keveset. Ha egyszerre sokat esznek, közérzetük romlik. Számukra veszélyes, ha "a pohár fenekére néznek", mert könnyen az alkohol rabjaivá válnak. Idegességük elmúlik, ha a "pohár" helyett fürdőt vesznek, vagy lefekszenek egy időre a puha, meleg ágyikóba.

 


Végül pedig egy olyan szert mutatok be, amely nem ásványi anyagokból, nem növényekből, hanem valami egzotikus dologból készül:


Kígyóméreg - Lachesis muta
Alkat. A kígyómarás gyakran okoz szélsőséges válaszreakciókat. Ilyen például a szünet nélküli beszéd a téma állandó változtatásával. Tipikus "kígyóméreg-emberek" – Lenin, Hitler, Fidel Castro. Egyrészről közlékeny, szuperérzékeny, látszólag nyílt, másrészről pedig fennhéjázó, féltékeny, téveszmés, "csípős" stílusú emberek. Könnyen magukkal ragadják, valósággal hipnotizálják hallgatóságukat az általuk összehordott ostobaságokkal, lerohanó stílusukkal.
Közérzet. A vérbe jutó kígyóméreg belső szervi gyulladást, vérzést, vérmérgezést okoz. A kígyóméreg-típus élete során ezek a betegségek gyakorta előfordulnak.
Javallatok. A tipikus tüneteket a "kígyóméreg-embereknél" fokozza a napsütés, a meleg, az alkohol. Ezért ezeket tanácsos elkerülni. Helyettük ajánlatos friss levegőn tartózkodni, amely csökkenti a fenti szimptómákat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.