Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Homeopátia szorongásos zavarokban

2008.05.10

Homeopátia a szorongásos zavarokbanMai világunkban jellemzővé vált a rohanás, az időhiány, a sietség — és az ennek következtében kialakuló bizonytalanságérzés, feszültség, majd ingerlékenység és túlterhelés. A túl sok tennivaló miatt semmire nem marad elég idő, túlérzékennyé válhatunk, elfáradunk, örömtelenné, szorongóvá válhatnak napjaink. Ez a folyamat elvezet a stresszes élethez, mely gyakran különböző panaszokat okozhat, sőt betegségekbe torkollhat.

 

A stressz már a gyermekkorban kezdődik. A stressz helyes kezelési képességét a korai érzékeny anya-gyerek kapcsolatból merítjük. Ebben a kapcsolatban tapasztaljuk meg a szeretve lenni érzését, amely később képessé tesz bennünket a szeretetre, itt tanulunk meg szembeszállni az énünket fenyegető ingerekkel, ezáltal később jobban tudunk alkalmazkodni a minket érő „támadásokhoz”. A jó családi kapcsolatban felnövekvő ember védettebb a mindennapok frusztrációival szemben.

 

A stressz szakaszai

 


Normális „dózisban” a stressz fontos az életben maradáshoz, munkára serkent, motivál, sőt még az immunsejteket is fokozott szaporodásra serkenti. Ez energiát ad, és dinamizmust biztosit. Ez a pozitív szakasz a stressz I. stádiuma.

A túlzott stressz azonban rendkívül megterhelő a szervezet számára. A II. stádiumban konkrét szervi tünet még nem lép fel, de a stressz ingerlékenységet, álmatlanságot, idegességet válthat ki.

Később, ha nincs kellő relaxálás, kikapcsolódás, elindul az ördögi kör. Ebben a III. stádiumban megjelennek a működési zavarok, panaszok, de a laboratóriumi leletek még negatív eredményt mutatnak. Ilyenkor gyakori diagnózis a migrén vagy egy szorongásos kórkép, pánikbetegség, sőt a szexuális zavarok hátterében is gyakran ez a kiváltó ok bújik meg.

A IV. stádiumban a stressz az immunválasz csökkenéséhez, az immunrendszer gyengüléséhez vezet, ez pedig testi tüneteket, kimutatható szervi elváltozásokat okoz, és az úgynevezett psichoszomatikus betegségeket váltja ki. Megjelenik az allergia, a gyomorfekély, emésztési panaszok, gyomor-bél betegségek — aszerint, hogy kinek mi a gyenge pontja.

Majd kialakulnak az olyan ismert, sok embert érintő betegségek, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a depresszió és a szívkoszorúér-betegségek. Ezek a hagyományos orvoslás eszközeivel már nem visszafordítható folyamatok, jó esetben csupán uralható, szinten tartható a betegség. A szív- és érrendszeri betegségek jelentik hazánkban a vezető halálokot, így a megelőzés lehetséges módjai a kutatások előterébe kerültek.


Ha e gondolatfonal alapján elfogadjuk, hogy az ingerlékenység, az álmatlanság is okozhat hosszabb-rövidebb idő alatt cukorbetegséget, infarktust vagy depressziót, akkor nagyon fontos, hogy már a stressz II. stádiumában hatékonyan fellépjünk az ekkor észlelhető panaszok és diszkomfort érzések ellen.


A homeopátia új lehetőséget nyújt a stressz okozta zavarok kezelésében. A tüneteket blokkoló, gátló, de az okot nem megszüntető és jelentős mellékhatásokkal bíró hagyományos gyógyszerekkel szemben a homeopátia a szervezet normális működésével azonos irányban hat, és ösztönzi a gyengült szervezeti reakciókat. A hasonlóság és a potenciálás elve alapján előállított homeopátiás gyógyszer fizikai törvényszerűségek útján javítja ki a beteg szervezetben a rossz információt, a rossz programot.


A homeopátiás szerek a stresszt egyszerre kezelik egyedi módon (a kezelés egyénre szabott, individuális), illetve globális módon (a fő jellemző tüneteket nézi), a személyiség egészét figyelembe véve. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a homeopátiás stresszoldó, nyugtató golyócskák hatékonysága megegyezik bizonyos hagyományos nyugtató tabletták hatékonyságával, de nem okoznak álmosságérzetet, nem lép fel tompultság, kábaság, és tartós szedés esetén sem alakul hozzászokás. Mellékhatás-mentessége miatt szedhetik e szereket hiperaktív vagy nyűgös, fáradt gyerekek, csecsemők, várandós anyák, továbbá idős emberek is. Közvetlenül a stresszhelyzet előtt és alatt is elszopogathatjuk őket.

 


Stresszoldás

 


Nézzünk néhány konkrét példát!


Az ACONITUM 15 CH, mely a sisakvirágból készül, igen hasznos hirtelen ijedtség, félelemérzet esetén, szorongással járó izgatottságnál és az ezzel járó szapora szívverésnél.


A BELLADONNA 9 CH, melyet a nadragulyából készítenek, jól hat a hirtelen fellépő izomremegésre, kipirulásra, fény- és zajérzékenységre.


A reflexes idegműködés zavaraira hat a VIBURNUM OPULUS 15 CH, mely a vízi bodzából készül, és görcsoldó, erős szívdobogást csökkentő és izomfájdalmat szüntető hatása van.


Stressz okozta emésztési panaszoknál, hasi diszkomfort érzésnél jól bevált szer lehet a CHELIDONIUM MAJUS 5 CH, mely a fecskefűből készül, epehajtó, zsíroldó hatása mellett nyugtató, lazító hatása is van.


A fertőtlenítő, gyulladásgátló hatásáról ismert CALENDULA 9 CH, amit a körömvirágból készítenek, emellett belsőleg fájdalomcsillapító, görcsoldó hatású.

 


A szorongás megszüntetése

 

 

A szorongásos állapot nem más, mint kínzó, belső pszichés feszültség, és a heveny szorongásos rohammal megegyező testi tünetekkel jár. Ezek leggyakrabban a következők: gombócérzés a torokban vagy a gyomorban, szapora szívverés, ájulásérzés, izzadás, remegés, légszomj.


A leggyakrabban használt szorongásoldó homeopátiás szerek a következők.


ARGENTUM NITRICUM 15 CH (ezüstnitrát) javasolható, ha a próbatételek (vizsga, szereplés) előtt fokozódó szédülés, kapkodás, hasmenés vagy vizelési inger, gyomorpanaszok, esetleg görcsök lépnek fel. Az ilyen beteg mindig siet, lehet tér- vagy tömegiszonya.


CHAMOMILLA 9-15 CH javasolt a kolerikus típusúaknál, gyakran túlérzékenyek a fájdalomra, dühkitörésekre hajlamosak. Jól bevált szer nyűgös, nyugtalan csecsemőknél, akik a fogzás miatt válnak szeszélyessé.


A GELSEMIUM 15 CH, mely a sárga jácintból készül, hasznos szer lámpaláznál. Gyakori a beteg által szubjektíven észlelt remegés, hajlamos a „leblokkolásra”, a szorongástól migrén alakulhat ki.


Gyakran használt szer az IGNATIA 9-15 CH, melyet a szentignácbabból készítenek. Változó hangulat, légszomj, sóhajtozás, tachycardia és szívdobogásérzés jellemzi; állapota javul evésre vagy vigasztalásra.


A MAGNESIA CARBONICA 9 CH alkalmas ideges eredetű hasi görcsöknél, neurózisos görcskészségnél, akár a nemi szervekről, akár az emésztőrendszerről, akár az erekről van szó.


A MOSCHUS 9-15 CH, melyet a pézsmaszarvas mirigyéből állítanak elő, csökkenteni tudja az izgalom által fellépő légszomjat, bélgázosságot és a teátrális magatartást.


Igen gyakran alkalmazzák a farkasmaszlagból készülő NUX VOMICA 9-15 CH-t, ha ingerlékenység, agresszivitás, ellentmondást nem tűrő viselkedés, illetve görcsös emésztőszervi tünetek jelentkeznek.


Kisebb jelentőségű szer, de adott esetben igen hatásos a NUX MOSCHATA 9-15 CH (a szerecsendióból készül). Jellemző rá a leküzdhetetlen nappali aluszékonyság, a szájnyálkahártya nagyfokú szárazsága, szomjúságérzet nélkül, valamint a teljes telítettségérzet és puffadás a gyomorban, elnehezülés érzet.


STRAMONIUM 15 CH adható nyugtalanság, tik, bőbeszédűség esetén. Gyakori az ilyen betegeknél a sötétségtől való félelem, izgalomra gége- vagy nyelőcsőgörcs alakulhat ki.


CYCLAMEN 9-15 CH (a disznórépából származik) alkalmazható, ha a szorongás túlzott mértékű aggályoskodással jár, az elhagyatottság, méltatlanság gondolatát váltja ki, és tökéletességre való, fárasztó törekvést provokál. Menstruáció idején erősödnek a panaszok, migrén, szédülés is kísérheti.


A homeopátiás kezelés nagyszerűsége abban rejlik, hogy a beteg nemcsak tüneti, hanem alkati kezelésben is részesül. Az alkati szer kiválasztásánál a beteg részletes kikérdezésére van szükség, amihez elengedhetetlen a homeopátiás orvos szakértelme, tapasztalata. Az alkati kezelés hosszú távon is mérsékelni képes a szorongásra való hajlamot, így csökkentheti vagy meg is szüntetheti a kóros stresszreakciók kialakulását.
Érdemes kipróbálni a homeopátia „szelíd” gyógyszereit stresszoldásra is. Ezzel erősebbé, hatékonyabbá tudjuk tenni immunrendszerünket is.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

bubble0710@gmail.com

(Hajni, 2011.10.18 13:59)

15 éves lányom most kezdte a gimnáziumot, és kollégista lett. Borzasztóan nehezen fogadja el, hogy messze került tőlünk. Saját megfogalmazása szerint: nem érzi biztonságban magát. Iszonyatosan szorong. Testi tüneti is vannak: állandó hányinger, hasmenés, fejfájás és ami végképp megijeszt nagyon megemelkedett a vérnyomása. (155/88). Pszichológus foglalkozik vele, de annyira nehezen viseli az állandó rosszulléteket, hogy ezek miatt félek teljesen depresszióssá válik.
Milyen szerekkel küzdhetőek le ezek a folyamatos rosszullétek és szomatikus tünetek?

zapletalne@invitel.hu

(Gabi, 2011.09.14 13:57)

Gyermekemet baleset érte. Bal bokája sérült és kétnaponta kötözésre járunk. Olyan stressze hogy alig birok vele. Vörös foltok jelennek meg rajta remeg szóval iszonytatóan fél. Kérem valaki, tudna valami gyógyszert, hogy ne féljen és stresszeljen szegénykém, mert teljesen ki vagyunk már.

Egy anyuka

peller.gyongyi@salvus.hu

(Peller Gyöngyi, 2011.09.23 10:11)

10 éves fiamnak szeparációs szorongása van. Nem mer iskolába menni egyedül! Pszichológushoz járok vele, van már javulás. Egyedül megy már a boltba, az utcára stb. Nyár elején nélkülem még az utcára sem mert kimenni. De a legfontosabbat, hogy egyedül menjen iskolába, még nem értük el. Ezért a nagymama az iskolában tartózkodik már lassan 3 hete, míg ő bent tanul az órán. Most próbáljuk csökkenteni a mama ott tartózkodási idejét azzal, hogy az utolsó órán már nincs bent az iskolában. Nehéz, sokan a családban nem tudják elfogadni, hogy van ilyen! Ő nem lógni akar az iskolából, ezt meg is mondja, egyszerűen egyedül érzi magát, a családtag ottléte pedig biztonságot ad neki. Mit javasol a stressz oldására az ő esetében?

Re: peller.gyongyi@salvus.hu

(B.A.P, 2011.09.23 20:13)

Kedves Gyöngyi!
Laikusként én is elsősorban a pszichoterápiát próbálnám meg, ezen belül is a társas készségeket kéne fejleszteni, illetve, ha már kialakult szociális fóbiája lenne a gyermekének, akkor ezt kéne megcéloznia a pszichoterápiának.
Homeopátiával is rá lehet segíteni, ebben az esetben én mindenképpen a Magyar Homeopata Orvosok Szövetségétől kérnék orvost, olyat akinek van gyermekgyógyászati, vagy gyermekpszichiátriai végzettsége.
A pedagógusoknak is segíteniük kell, hogy gyermeke megtanuljon beilleszkedni az osztályközösségbe.
Üdvözlettel: B.A.P.

b.attilapeter@freemail.hu

(B.A.P., 2011.02.05 23:20)

Kedves János!
Gratulálok önnek, most már ön is tudja, hogy milyen pszichés mechanizmuson alapul a placebo hatás.
Ha esetleg pszichiáterhez megy és gyógyszergyárak által propagált szorongáscsökkentőt írnak fel önnek, akkor a rendelőben való várakozás, a gyógyító doktornénibe vetett hit, majd a gyógyszerért kifizetett összeg méginkább növelni fogja az Ön hitét abban, hogy tesz valamit a szorongásai ellen, így még erősebb lesz a placebo hatás. (Persze, lehet hogy a szorongása olyan mértékű, hogy tényleg szüksége van a kémiai beavatkozásra...)
Vágó Istvánt is üdvözlöm, nem tudom ő miért szorong, gondolom nincsenek egzisztenciális problémái de ha jólesett neki a Gelsemium, az örvendetes! :D
Üdv.
Boros Attila

szedjani@gmail.com

(szj, 2011.02.05 20:09)

Finom édes! :D

szedjani@gmail.com

(szj, 2011.02.05 20:05)

Most vettem be a Vágó Istvánnal 100 db Gelsemiumot! :D
Már nem szorongok!

Bp.1181

(J.A., 2010.07.28 15:45)

Nekem generalizált szorongásom van az orvosom szerint.Légyszíves írjátok meg melyik homeopátiás gyógyszert vegyem meg,mert nemszeretnék Frontint szedni.köszönöm.

pelyhezsolt@freemail.hu

(Pelyhe zsolt, 2009.02.19 17:56)

IGNATIA -9-15CH Hol lehet beszerezni?