Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Materia Medica

2008.05.10

HOMEOPÁTIÁS GYÓGYSZERTAN
Materia Medica

 


ACIDUM PHOSPHORICUM C12
Foszforsav

szellemi és fizikai gyengeség, kimerültség; fizikai túlterheltség, sérelem, bánat következtében

Uralkodó tünet a gyengeség és kimerültség, amely minden panasz esetében felléphet. Az Acidum phosphoricum a hirtelen növő fiatalok, valamint a gyenge, érzékeny felnőttek szere, akik gyorsan elfáradnak és kiábrándultan feladják céljaikat, csendesen szenvednek. Hajlamosak a keringési zavarokra, fejfájásra, hátfájásra, izületi panaszokra. A betegség oka rendszerint a fizikai és lelki túlterhelés, először emocionális szinten jelentkezik majd testi szinten. További okok: szexuális kicsapongás, hirtelen növekedés, vérzés, hányás, szerelmi bánat, megerőltető szellemi munka.
Alkati jellegzetességek: szellemi és testi gyengeség, sötét karikák a szem körül, sápadt arc, nagy alvásigény. Vágyódik kikapcsolódásra, mozgásra, bár ez rövid idő múlva alábbhagy. Hideg végtagok, erőteljes izzadás.
Rosszabbodik: megerőltetésre, hidegre, huzatra, éjszaka.
Javul: pihenésre, sétára, kikapcsolódásra, rövid alvás után, frissítő italoktól.
Javallatok: fáradtság, gyengeség, lelki és fizikai kimerültség.
Adagolás: 2x5 golyócska naponta.

 

ACONITUM C30
Sisakvirág

hirtelen, heves láz, pánik, félelem.

A betegség hirtelen, hevesen kezdődik, erős fájdalommal jár, gyorsan elvonul.. Az Aconitumot a megfázás vagy torokgyulladás első tüneteinek jelentkezésekor a kezdeti szakaszban rögtön adjuk.
Hideg, száraz szél, huzat, lehűlés hatására kialakuló hirtelen hideg-rázás, fájdalom, verejték nélküli láz jelentkezésénél is javasolt szer. A beteg szívdobogásról, nyugtalanságról számol be, halálfélelem gyötri, sokkos állapotba is kerülhet. Pánikrohamok jelentkezhetnek liftben, metróban, baleset után.
Fény, zaj, hideg ront, csend és nyugalom javít a beteg állapotán.
Javallatok: sokkos állapotok, fájdalmak, halálfélelem, pánik rohamok, általában traumák kezdeti stádiumában, illetve a hirtelen fellépő betegségek első szereként használatos.
Adagolás: hirtelen fellépő erős fájdalmak esetén félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig.

 

AESCULUS HIPPOCASTANUM C6
Vadgesztenye

aranyér, vénás keringés, tüszős mandulagyulladás

Főként ülő foglalkozású, túlzott evésre hajlamos egyének szere. A sok ülés vagy az állófoglalkozás miatt az alsó végtagokon vénás pangás, feszülő, viszkető bőr, mely „nehézláb“ érzéssel társul. A nyálkahártyák szárazak, égő vörösek. A tüszős mandulagyulladás és az aranyeres panaszok egymást válthatják. A végbélnyílásban tűszúrás-szerű , nyilalló fájdalommal kísért égető érzés, amelyet a ritkán jelentkező vérzés csillapít.
Javulást a hideg zuhany és a mérsékelt testgyakorlás hozhat, a meleg fürdő az állapotot jelentősen rontja.
Javallatok: visszér, mandula és torokgyulladások, aranyér.
Adagolás: 3x5 golyócska naponta.

 

AGNUS CASTUS C12
(Vitex agnus castus)
Barátcserje, szűzbariska

szexuális, drog és alkohol abúzus utáni gyengeség

Alkati jellemzők: Szorongás és elkeseredés az egészségi állapota miatt. Halálfélelem, úgy érzi, hogy meg fog halni. Nem képes koncentrálni, arrogancia, depresszió, értéktelennek érzi magát, meg akar halni.
Nagyfokú gyengeség, belső remegés, belső hidegségérzet.
Olvasás közben fellépő homlokszorítás.
Megnövekedett étvágy, de a megkívánt étel elfogyasztása gyengeséget okoz. Gyengeség érzés a belekben, tartania kell a hasát. Ammónium szagú, bűzös szelek. Vizeletszagú felböfögés.
Szexuális túlfűtöttség, perverzitásra való hajlam, amely impotenciához vezet. Korai magömlés, impotencia szexuális fantáziákkal. Hidegségérzet a nemi szervekben. Erotikus álmok.
Rosszabbodik: drogok és alkoholfogyasztás után, evés után, mozgáskor, szexuális aktus után.
Javul: nyugalomban.
Javallatok: impotencia, kimerültség, rándulások, izületi gyulladások, köszvény, húgycsőgyulladás után jelentkező impotencia, tejelválasztási zavarok, fejfájás, depresszió, emésztési zavarok.
Adagolás: 2x5 golyócska naponta.ALLIUM CEPA C12
Vörös hagyma

hagymaszeletelés, csípős érzet, szénanátha.

Elsősorban a felső légutak fájdalmas gyulladásaiban és szénanátha esetén használatos az Allium cepa.
Csípős, bőséges, felmaródást nem okozó könnyezés. Gyakori tüsszentés, bőséges elcsöppenő orrfolyás az orr kisebesedésével (a tünetek megegyeznek a hagymaszeletelés tüneteivel).
Rosszabbodik: melegben, zárt helyiségben
Javulás: a szabadban, friss levegőn.
Javallatok: megfázásos és allergiás nátha.
Adagolás: 2x5 golyócska naponta.

 

APIS MELLIFICA C12
Házi méh

méhcsípés, égő-szúró érzet, amelyet a hideg csillapít

A tünetek megegyeznek a méhcsípés tüneteivel, égő, szúró, feszítő érzettel. Duzzadások, ödémák jelennek meg a bőrön, nyálkahártyán, torokban. A duzzanat lehet hirtelen keletkező, vagy tartósan meglévő, érintésre nagyon érzékeny.
Ha a fájdalmas területet meleg, illetve nyomás éri, a beteg állapota rosszabbodik, hideg borogatásra javul.
A tünet jellegzetessége a belső égő érzet, de a beteg mégsem szomjas.
Javallatok: árpa, bőrbetegségek, fejfájás, kanyaró, láz, méh- és rovarcsípések, torokgyulladás, sérülések, ficamok, rándulások, tályogok, vizelési problémák.
Adagolás: csípés esetén a tünetek enyhüléséig félóránként 5 golyócska, más esetben 2x5 golyócska naponta.


ARGENTUM NITRICUM C12
Ezüst nitrát

kapkodás, sietés, szorongás, hasmenéssel kísért félelem a várható eseményektől, szálkaérzet a torokban; a vizsgadrukk egyik legfőbb szere

Az Argentum nitricum azon egyének szere, akik felfokozott idegállapotban kapkodnak, félnek, szoronganak, rettegnek a megpróbáltatásoktól, tele vannak vizsgadrukkal, félnek hogy lemaradnak valamiről. Javasolt még: diákok gyenge koncentrációja, idegkimerülése és a hangszálak túlerőltetése esetén is.
Alkati sajátságok: az emésztőrendszer gyenge, a has felfúvódik, gyakori a böfögés. A hasi panaszok nyomásra csökkennek. A nyálkahártyák gyulladását szaggató fájdalom kíséri.
Bal oldalon fekve a tünetek enyhülnek. A beteg kívánja az édességet, de annak elfogyasztása rosszabbodást okoz.
Szorongásukat fóbiákkal – tömeg, híd, metró, magas épületek, bezártság – kísért pánikrohamok fokozzák
Javallatok: fejfájás, hasmenés, köhögés, nátha, rekedtség, lámpaláz.
Adagolás: 2x5 golyócska naponta.

 

ARNICA MONTANA D6, C30, C200
Hegyi árnika

sérülés, baleset utáni lelki sokk, műtét, ficam, visszérfájdalom

Lágy szövetet ért bármilyen sérülés esetén a leggyakrabban használt szer az Arnica. Ütések következtében fellépő vérzések, véraláfutások esetén valamint zúzódáskor, amikor a bőr folytonossága megmarad, de bőr alatti vérömlenyek, szövetszakadások keletkeznek, akkor Arnica a megfelelő szer. Enyhíti a fájdalmat, csökkenti a félelem-érzetet, és elősegíti a vérömleny felszívódását.
A ficamok és rándulások kialakulását, az izmok vagy izületi szalagok túlnyújtása, vagy elszakadása okozza, amit izületi duzzanat, fájdalom, és mozgáskorlátozottság követ. A sérült ilyenkor azonnal vegyen be néhány adag Arnica-t, majd a jellemző tünetek kialakulásától függően, folytatódjon a kezelés. (Bryonia, Ruta, Rhus toxicodendron). A fájdalmas, vérbő testrészek érintésre nagyon érzékenyek.
Javasolt még: műtétek, szülés, fogászati beavatkozás után, és a fáradt, fájó visszeres láb kezelésére.
Az Arnica beteg testi-lelki panaszaira a csend, nyugalom, egyedüllét hoz javulást.
Javallatok: általában a traumák és sérülések szere, fejsérülések, fejfájások, fogfájás, vérzések, vérömlenyek, ájulás, sokkos állapotok, rekedtség, szembetegségek, tályogok, gyulladások.
Adagolás: a sérüléseket követően 3-4x5 golyócska (minél magasabb potenciát)

 

ARSENICUM ALBUM C30
(Acidum arsenicosum anhydricum)
Fehér arzén

égő fájdalom, szorongás, ételmérgezés.

Arsenicum album adható gyakori tüsszögéssel járó szénanáthánál, megfázásnál, ahol égő, híg vizes az orrváladék, romlott élelmiszer fogyasztását követő égő érzetű hányás, híg, vizes hasmenés esetén.
A beteg kis kortyokban iszik, a meleg enyhíti panaszait.
Alkati sajátosságok: Fázós, szorongó, nyugtalan sápadt, vékony egyén, aki betegségéhez képest aránytalanul gyenge, állapota jóval súlyosabbnak tűnik, mint indokolná. Belső félelmeit, bizonytalanságait mozgással és rendrakással, tisztaság-gal kívánja egyensúlyban tartani. Aprólékos, jól öltözött, elegáns, hangulata változékony. Fájdalma égő, éjfél után rendszeresen felébred. Hajlamos allergiára, asztmára.
Javallatok: asztma, emésztési zavarok, émelygés, hányás, fogfájás, hasi fájdalom, hasmenés, láz, köhögés, nátha, torokgyulladás, szénanátha, vérzések, étekmérgezések.
Adagolás: heveny tünetek esetében félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig, más esetben 1x5 golyócska naponta/másnaponta (a tünetek súlyos-ságától függően).

 

AVENA SATIVA D4
Közönséges zab

idegkimerültség, libidócsökkenés, memóriazavar

Kifejezett hatása van a központi idegrendszerre, ahol erősítő, roboráló hatást fejt ki, főleg alacsony potenciában (D4) alkalmazva.
Ideges kimerültség, szexuális gyengeség, memóriazavar a gyógyszerképben. A koncentrációt jelentősen képes növelni. A legjobb szer lehet kimerítő betegségek utáni lábadozás esetére. Időskori remegések, chorea, bénulások szere. Epilepszia esetén is használják. Szív-reumatizmus, megfázás, akut nátha alkalmával is bevált már. Alkoholisták és morfinisták panaszait is képes enyhíteni. Álmatlanság ellen is jó szer. Menstruációval kapcsolatos ideges fejfájás, égő érzéssel a fejtetőn, keringésgyengeség. Szexuális abúzus utáni impotencia. Végtagok zsibbadása, „mintha megbénulna”. A kéz erejének csökkenése.
Javallatok: idegkimerültség, álmatlanság okozta kimerültség, kimerítő betegségek utáni lábadozás, idős embereknél fellépő gyengeség, koncentráció hiánya, gyenge libidó.
Adagolás: 3x5 golyócska naponta.

 

BELLADONNA C12, C30
Maszlagos nadragulya

hirtelen jelentkező, lüktető heves fájdalom, magas láz.

Hirtelen, heves kezdet és a tünetek gyors kifejlődése jellemzi. Magas láz, gyulladás, fül-, torok-, hasfájás. Hidegrázás, ám forró, gőzölgő izzadás, megkönnyebbülés nélkül. A nyálkahártyák szárazak. A torok és mandulák nagyon pirosak, a nyelés nehezített. Lüktetések az egész testben, különösen az igen vörös, fényes bőrű fejben.
A fájdalom általában lüktető és szúró, hirtelen lép fel, abbamarad, majd újra kezdődik. Az izmok összerándulását és a belső szervek görcsét szorítás vagy teltség érzés kíséri. Az izgalom tág pupillát, delíriumot, hallucinációt okozhat. Szomjúság érzete változó. Ha sok hideg vizet vagy limonádét kíván a kiegészítő szer a Bryonia. Ha erős a szomjúságérzet, de kis mennyiségben kortyonként szívesen iszik hideg vizet, a kiegészítő szer Arsenicum album.
A pihenéstől javul, a fény, zaj, érintés vagy rázkódás jelentősen rontja állapotát.
Javallatok: fejfájás, fogfájás, fülbetegségek, hasi fájdalmak, kanyaró, láz, köhögés, légúti panaszok, menstruációs problémák, mumpsz, vérzések.
Adagolás: heveny tünetek esetében félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig, más esetben 1x5 golyócska C30-as naponta/másnaponta (a tünetek súlyosságától függően), 2x5 C12-es golyócska naponta.

 

BELLIS PERENNIS C12, C30
Százszorszép

sérülések, rándulások, ficamok, csonttörések, bőrkiütések, túlerőltetések

Általános jellemzők: vénás panaszokra, izületi gyengeségre (ficamokra, rándulásokra), „kék foltok szerzésére” hajlamos egyének gyógyító szere, inkább baloldali panaszokkal. Sérülések után jellemző az összetörtség érzet, sebzettség, rossz hangulat, ingerlékenység.
Esés, ütés, balesetek következtében kialakuló (feltétlenül vérzéssel, vérömlennyel járó) érintésre érzékeny, fájdalmas duzzanatok. Sebesülés esetében a sérülést később követő duzzanatok kialakulása, gennyesedés. Szemsérülések következtében kialakuló „kék szem”, apró pontszerű bevérzésekkel a szem körül, tompa ütés hatására.
Izomláz, túlerőltetés hatására. Gyengeség túlhevült állapotban való megfázás, vagy hideg folyadék fogyasztása következtében. Ilyenkor gyomorpanaszok, emésztési problémák is adódhatnak.
Menstruációs panaszok: lefelé húzó fájdalom, amely kisugárzik a comb elülső részére, derékfájással járhat együtt. Javul lefekvéskor. Bőséges, darabos, sötét színű vérzés. Kismedencei sérülések.
Rosszabbodik: fizikai megerőltetésre, forró vagy hideg fürdő hatására, az ágy melegében, hideg időben, bal oldalon.
Javul: hideg borogatásra, lefekvéskor.
Javallatok: sérülések, duzzanatok, szemsérülések, ficamok, rándulások, csonttörések, kismedencei szervek sérülése, köhögés, torokfájás, menstruációs panaszok, gyomorrontás, izomláz, gyengeség.
Adagolás: heveny tünetek esetében félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig, más esetben 1x5 golyócska C30-as naponta/másnaponta (a tünetek súlyosságától függően), 2x5 C12-es golyócska naponta.

 

BRYONIA CRETICA C12, C30
Fehér földitök

mozdulatlanság, szárazság minden nyálkahártyán.

Ficamok, rándulások, fájdalmas, duzzadt izületek kezelésére javallt szer, amikor a legkisebb mozgás is ront a beteg állapotán. Jellegzetes a beteg szárazság érzete a szájtól az izületeken, a tüdőn, a hason keresztül a medencéig mindenhol jelen van. Kezdődő influenzás tünetek: száraz vagy felszakadó köhögés, mellkasi fájdalommal, hátfájással. A köhögés fokozódik reggel, mozgásra vagy hideg szobába lépve.
Javulás teljes nyugalomban.
Javasolt még száraz széklettel járó székrekedésre, ropogó izületre, amikor a fájdalmat a nyomás enyhíti, fájdalmas emlőkre, amikor a kismama szoptatni sem tud.
Alkati sajátosságok: A szárazság minden nyálkahártyán jelentkezik. A beteg száraz, szomjas, egyszerre sokat iszik. Javulás teljes nyugalomban. A legkisebb mozgás is ront az állapotán. Ha nyugalmát megzavarják, ingerlékennyé válik.
Javallatok: emésztési zavarok, émelygés, hányás, fejfájás, hasi fájdalom, hasmenés, kanyaró, láz, légúti fertőzések, menstruációs problémák, sérülések, utazási betegség, vérzések.
Adagolás: heveny tünetek esetében félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig, más esetben 1x5 golyócska C30-as naponta/másnaponta (a tünetek súlyosságától függően), 2x5 C12-es golyócska naponta.


CALENDULA OFFICINALIS D6
Körömvirág

elsősegély, horzsolás, égés, kisebb sebek, csípések.

A Calendula elsősegély szer, megakadályozza a fertőzést, elősegíti a sejtek regenerálódását, és a gyors sebgyógyulást. Jellemzője a sérülés komolyságához mérten túlzott erősségű fájdalom érzet. Javasolt még operáció után a hosszan, nehezen gyógyuló sebek kezelésére is.
Adagolás: 3x5 golyócska naponta.


CARBO VEGETABILIS C12
Faszén

kevés életerő, rossz emésztés, köldök körüli szélszorulás, ájulásérzés.

Még a legegyszerűbb ételt sem tudja könnyen megemészteni. A puffadt, görcsölő belektől a has felfúvódik, és gyomortáji nyomásérzet alakul ki, sok büfögéssel.
Alkati sajátosságok: Legyengült, sápadt, rossz keringésű egyén szere, akinél belül égő érzet jelentkezik, kívül pedig jéghideg verejték borítja testét, végtagjai hidegek. Gyakori a súlytöbblet, a beteg lomha, lusta, tünetei lassan fejlődnek ki. A keringése gyenge, ájulás környékezi, kapkod a levegő után, kívánja, hogy legyezzék.
Javul a pihenéstől és a friss levegőn, meleg, nyirkosság, alkohol fogyasztása ront az állapotán.
Javallatok: emésztési zavarok, hüvelygyulladás, ájulás, sokkos állapotok, köhögés, nátha, menstruációs zavarok, rekedtség, vérzések.
Adagolás: heveny tünetek esetében félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig, más esetben 2x5 golyócska naponta.


CHAMOMILLA VULGARIS C12, C30
Orvosi székfű, kamilla

csecsemő bélgörcse, fogzása, fülfájása, türelmetlenség, dühkitörés.

Különösen javallt a Chamomilla fogzó csecsemőknek, akik éjszaka álmatlanok, nyugtalanok, a fájdalmat nehezen tűrik. A fülfájás szúró jellegű, melegre enyhül. A gyereket nagyon nehéz megnyugtatni. Az ideges anya le-föl jár nyugtalan gyermekével, ami javulást hoz.
Alkati sajátosságok: Kiváltképp csecsemők, gyerekek, asszonyok szere, akik idegesek, túlérzékenyek, türelmetlenek, hajlamosak dühkitörésekre. Testi jellegze-tességük: egyik orca piros, másik sápadt, a has görcsökkel teli, a széklet híg, zöldes nyákos. Felnőttkorban ideges, igen erős a fájdalomérzékenysége. Általában udvarias, de a fájdalom dühössé, nyerssé teszi.
Általában melegre javul, fogfájását a hideg víz javítja.
Javallatok: emésztési zavarok, émelygés, hányás, fogfájás, fogzás, fülbetegségek, hasi fájdalom, hasmenés.
Adagolás: heveny tünetek esetében félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig, más esetben 1x5 golyócska C30-as naponta/másnaponta (a tünetek súlyosságától függően), 2x5 C12-es golyócska naponta.

 

CHINA RUBRA C12, C30
Kínafa kérge

nagy folyadékveszteség utáni legyengülés, kiszáradás, erős hasi felfúvódás.

Hasmenés, verejtékezés, nagy mennyiségű folyadék- és vérvesztés után javallt szer a gyenge, sápadt, étvágytalan egyéneknek. A láz periodikusan jelentkezik, hidegrázás és bőséges izzadás kíséri. A China súlyos betegségből lábadozó, legyengült, lefogyott betegeknek nyújt nagy segítséget.
Alkati sajátosságok: gyors telítettségérzet, öklendezés, hasmenés, hasi felfúvódás bágyadtsággal és verejtékezéssel. Állapotát a hideg, nedves idő, az érintés rontja, meleg javítja.
Javallatok: émelygés, hányás, hasmenések, láz.
Adagolás: heveny tünetek esetében félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig, más esetben 1x5 golyócska C30-as naponta/másnaponta (a tünetek súlyosságától függően), 2x5 C12-es golyócska naponta.

 

COCCULUS INDICUS C12
Indiai konkoly

szédülés, émelygés, utazási betegség, kialvatlanság.

A Cocculus leginkább az ébrenlét-alvás ritmuszavarával küszködők gyógyszere, valamint a tengeribetegségtől szenvedő egyének jó szere. Az éjszakát átdolgozó ügyeletes nővérek, a beteg gyerekét ápoló anyák reggelre az alváshiánytól gyengének érzik magukat, émelygéstől, szédüléstől szenvednek.
Nemcsak ebben az állapotban, hanem az utazást rosszul viselő egyéneknek is biztos segítséget nyújt autóban, repülőgépen, főként hajóutakon.
Javallatok: hasmenés, hányás, hasi fájdalom, álmatlanság, utazási rosszullét.
Adagolás: heveny tünetek esetében félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig, más esetben 2x5 golyócska naponta.CRATAEGUS C12
Galagonya

szívgyengeség, magas vérnyomás

Anginás roham bőséges étel- és italfogyasztás következtében. Hideg, nyirkos bőr, légszomj. A fájdalmak a gyomor vagy a kulcscsont felé sugároznak. Szédülés, gyenge pulzus, légszomj, leesik a vérnyomás. Nyomásérzés baloldalon közvetlenül a kulcs-csont alatt.
Szabálytalan szívverés, szívbetegek álmatlansága, ingerlékenysége.
Krónikus szívbetegségek, extrém gyengeséggel. Testszerte vizenyő. Idegesség tarkó és nyakfájdalommal.
Bélvérzések. Hideg végtagok, sápadtság, szabálytalan pulzus és lélegzetvétel. Emésztési zavarok szívgyengeséggel.
Reumás izületi gyulladás után jelentkező szívbántalmak.
Érelmeszesedés.
Rosszabbodik: meleg szobában.
Javul: friss levegőn, nyugalomban.
Javallatok: szívgyengeség, magas vérnyomás, érelmeszesedés, vizenyő.
Adagolás: 2x5 golyócska naponta.

 

DULCAMARA C12
(Solanum dulcamara)
Ebszőlő

hideg, nedvesség, átnedvesedés, megfázás

Kiváltó okok: hideg, nedvesség, esős időjárás, átnedvesedés, hideg vízben való tartózkodás, üldögélés nedves-hideg földön, megfázás. Az állapot nagyon hasonlít a Rhus toxicodendron állapotához, a különbség az, hogy a Rhus esetében egy áthevült test nedvesedett és fázott meg, pl. sportolás után, a Dulcamara esetében elég hideg-nedves időben pl. autóbuszra várakozni. Ez utóbbihoz hasonló helyzetek alakulnak ki azokban az évszakokban, amikor forró nappalokat hideg éjszakák követnek, nyárutón és ősszel. A beteg mindig úgy érzi, hogy megfázott.
Rosszabbodik: hideg, nedvesség, eső következtében.
Javul: melegre, meleg alkalmazására.
Javallatok: allergia, szemgyulladás, hólyaggyulladás, hasmenés, láz, izületi gyulladások, influenza, övsömör, köhögés, menstruációs zavarok, izomfájdalmak, reumás panaszok, terhességi panaszok.
Adagolás: heveny tünetek esetében félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig, más esetben 2x5 golyócska naponta.

 

ECHINACEA D4
Kasvirág

immunrendszer erősítő, nehezen gyógyuló sebek

Az Echinacea a szervezet védekező és ellenálló képességét fokozza a bakteriális fertőzésekkel szemben, ezért a prevenció legfontosabb szere. A szervezetben kialakult súlyos fertőzések, gyulladások, gennyesedések gyógyításánál, immunerősítő, gyulladás-csökkentő hatása elismert.
Baktériumölő hatása nincs, de a gyógyulási folyamatot serkenti.
Adagolás: 3x5 golyócska naponta.

 

FERRUM PHOSPHORICUM C12, C30
Ferrifoszfát

orrvérzés, gyulladások, fertőző megbetegedéseket kísérő láz

A lázas betegség lassan, fokozatosan alakul ki. Rendszerint a gyulladás az orr-, fül-, gége-, nyálkahrtyákon és a légzőszerveken je-lentkezik. A gége-, légcső-, hörghurutnál a váladék véres, a fülgyul-ladást orrvérzés kíséri.
Gyakran adják sovány, sápadt gyerekeknek, serdülőknek, akik haj-lamosak a felsőlégúti megbetegedésekre. Jellemző a gége, a légcső ki-száradása az arcszín váltakozása ( piros, sápadt), a fejen és az arcon hő-hullámok.
A köhögés romlik hideg levegőre, a fejfájás zajra, fényre, az állapot erőteljes mozgásra. Javul, ha helyileg hideget teszünk a fejre, az ízü-letekre.
Javallatok: árpa, bárányhimlő, fejfájás, fogfájás, fülbetegségek, hasi fájdalom, láz, influenza, kanyaró, mumpsz, rekedtség, tályogok, vérzések, vizelési problémák.
Adagolás: heveny tünetek esetében félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig, más esetben 1x5 golyócska C30-as naponta/másnaponta (a tünetek súlyosságától függően), 2x5 C12-es golyócska naponta.

 

GALPHIMIA C12
Mexikóban őshonos növény

szénanátha, allergiás bőrelváltozások, allergia minden formája

Ezt a homeopátiás szert főleg tünetileg, bevált indikációként alkalmazzuk az allergia bármely formájánál. Az allergiás betegségek esetében is a cél – mint minden más betegség esetében – a hajlam megszűntetése, ezért régóta fennálló, vagy súlyos formáknál érdemes homeopátiás orvost felkeresni.
Az orr nyálka- és a szem kötőhártyájának váladékozása.
A szemhéjak duzzanata. Tüsszögés, különböző kiütések
Asztma, allergiás ekcéma, herpeszhez hasonlító kiütések. Az ajkak és a nemi szervek visszatérő herpeszei, melegkiütések, napkiütések, viszkető fűallergia, csalánkiütések.
Gyomorhurut vagy más gyomor bántalmak. Nyilalló fájdalmak a gyomorban.
Rosszabbodik: időjárás változáskor.
Javallatok: szénanátha, asztma, csalánkiütések, allergiás ekcéma, herpesz szerű kiütések, az ajkak és a genitáliák herpeszei, melegkiütések, viszkető fűallergia, gyomorbántalmak.
Adagolás: 2x5 golyócska naponta.

 

GINKGO BILOBA C12
Fenyőpáfrány

szellemi kimerültség, időskori feledékenység

Figyelmetlen, szétszórt, koncentráció nehézség, „kihagy az agya”, tompaság memóriagyengeség. Nem vágyik társaságra, dühös másokra, ingerlékeny, kritizál másokat. Közönyös, apátiás, szomorú. Csendes és nyugalomra vágyik. Hibákat vét beszéd közben és írásban. Hangulatváltozások, önsajnálat. Szemrehányást tesz magának, dühös magára. Érzékeny a szagokra. Álmatlanság, rémálmok.
Nehézségérzés a homlok tájékán, szédülés. Szájszárazság, nehéz nyelés, kaparásérzés a garatban.
Felpuffadt, feszülő has. Gyakori vizelés, fehérfolyás, csökkent libidó. Égő, viszkető, hólyagos kiütések.
Javallatok: Figyelmetlenség, memóriazavarok, idegkimerültség. Kezdődő influenza, szem neuralgia. Álmatlanság, főleg hajnalban 2 és 3 óra között. Garatgyulladás, mandulagyulladás, légcsőhurut, mumpsz. Bélparaziták okozta emésztőszervi panaszok. Vizeletürítési panaszok. Menorrhagia. Ekcéma. Asztma.
Adagolás: 2x5 golyócska naponta.

 

HEPAR SULFURIS C12, C30
Mészkénmáj

egymást követő, egymással váltakozó gyulladások, gennyesedések

A kénből és az osztriga-mészből készített szer, gennyes tünetek esetén mindenkinek adható. Elsősorban gyenge izomzatú, szőke, hidegre és fájdalomra túlérzékeny gyerekek és serdülők szere.
Az akut gennyesedések váltakozva a bőrön – furunkulus, ekcéma - és a nyálkahártyákon jelentkeznek, középfül-, orr-garat- arcüreg-mandula-, légcső-gyulladás formájában. Gyakori a rá- vagy visszafertőződés.
Jellegzetessége: orrfújáskor ropogás-érzet a fülben, az érintésre fokozott érzékenység. A hideg, a huzat, a tél az állapotot rontja, a meleg és a melegbeburkolózás javítja.
Javallatok: árpa, fogfájás, fülbetegségek, köhögés és nátha, torokgyulladás, melléküreg-gyulladások, bőrbetegségek, gennyedé-sek, rekedtség, tályogok, gyulladások.
Adagolás: heveny tünetek esetében félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig, más esetben 1x5 golyócska C30-as naponta/másnaponta (a tünetek súlyosságától függően), 2x5 C12-es golyócska naponta.

 

HYPERICUM PERFORATUM C12, C30
Orbáncfű

szúrt sérülések, idegfájdalmak, rovarcsípés.

Olyan idegpályákat ért sérülések esetén, ahol a fájdalom a sérülés helyétől a test belseje felé terjed, például a gerincet és koponyát ért ütések esetén. Az idegekkel átszőtt területek (ujjvégek, körmök, fogíny) sérüléseinél leggyakrabban a Hypericumot az „idegek Arnicáját“ használják.
Alkalmas még a fejen és a végtagokon bekövetkezett friss és régi sérülések, sebészeti eredetű fájdalmak (foghúzás, régi sebek) valamint benőtt köröm és mély, vérzés nélküli szúrások kezelésére.
Az idegpályák mentén hirtelen fellépő szúró fájdalmak (övsömör, arcideg-zsába) enyhítésére.
A beteg állapota a hidegtől és a legkisebb érintéstől is rosszabbodik.
Javallatok: sérülések, vágott, szakított sebek, horzsolások, égések, szembetegségek.
Adagolás: heveny tünetek esetében félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig, más esetben 1x5 golyócska C30-as naponta/másnaponta (a tünetek súlyosságától függően), 2x5 C12-es golyócska naponta.IPECACUANHA C12, C30
(Cephaelis ipecacuanha)
Hánytató gyökér

émelygéssel, hányingerrel, hányással kapcsolatos panaszok

Fő hatóterülete a légutak és az emésztőrendszer nyálkahártyái. Emésztőrendszeri panaszok esetében a nyelv mindig tiszta, nem lepedékes. Émelygés, hányinger, amelyet a hányás nem enyhít. Erős nyálfolyás, szomjúság nélkül.
Émelygés vérzésekkor.
Fojtogató köhögés, sok váladékkal, rohamokban, melyek gyakran hányingerrel és hányással végződnek. A köhögés nagyfokú kimerültséghez vezet.
Ez az állapot leggyakrabban nehezen emészthető ételek, zsíros disznóhús, gyümölcsök fogyasztása következtében léphet fel.
Rosszabbodik: ételszagokra, evés után, lefekvéskor, mozgásra, (köhögéskor) mély lélegzetvételre.
Javallatok: légszomj, vérzések, hányás, terhességi hányás, utazási betegség, ételmérgezés, gyomor-bél panaszok, kimerítő köhögések, szamárköhögés.
Adagolás: heveny tünetek esetében félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig, más esetben 1x5 golyócska C30-as naponta/másnaponta (a tünetek súlyosságától függően), 2x5 C12-es golyócska naponta.

 

KALIUM BICHROMICUM C12
(Dikalium dichromicum)
Kálium-bikromát, K2Cr2O7

bőséges, fonalszerű, nyúlós-tapadós váladékok

Elsősorban az orr és garat nyálkahártyájára ható szer. Hurutos megbetegedések, amikor a váladék tapadós-nyúlos, sűrű, fonalszerű, nehezen eltávolítható. Szaglás elvesztése.
Egy pontban jelentkező fájdalmak, leggyakrabban az orrgyöknél.
Rendszerint akkor használandó, amikor a váladék már „érett”, besűrűsödött, nyúlóssá vált. Bevétel után „feloldódik” a váladék, erős orrfolyás alakulhat ki, az orr melléküregek kitisztulnak, a légzés szabaddá, könnyebbé válik.
Vándorló fájdalmak, gyorsan jönnek és gyorsan meg is szűnnek.
Reumás izületi panaszok gyakran váltakoznak emésztőrendszeri vagy légúti panaszokkal.
Rosszabbodik: reggel, hidegre, nyomásra, sör fogyasztása után.
Javul: melegre, meleg alkalmazásakor.
Javallatok: influenza, nátha, orrmelléküreg gyulladások.
Adagolás: heveny tünetek esetében félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig, más esetben 2x5 golyócska naponta.

 

LEDUM PALUSTRE C12
Molyűzőfű

reumás panaszok, szúrt sebek, rovarcsípések

Éles, hegyes tárgyak által okozott szúrt sebek, de ugyanakkor harapások, rovarcsípések okozta sérülések esetén gyakran alkalmazott szer. A sérült testrész hideg tapintású, de belül a beteg égő fájdalomról panaszkodik.
Kis izületek szúró, szaggató jellegű fájdalma, (a kéz és lábujjak fájdalmának csökkentése). Jellemző, hogy a hideg mindig enyhíti a fájdalmat (a beteg nem ritkán jéghideg vízben áztatja a lábát). Izületi fájdalmak esetén a fájdalom mindig lentről felfelé terjed (pl. kézfogáskor a csukló fájdalma a könyökbe sugárzik).
A Ledum gyakran az Arnica követő szere zúzódások és vérömlenyek esetén, amikor a duzzanat Arnica alkalmazása ellenére tartósan megmarad.
Rosszabb: melegre, ágymelegre, éjszaka, alkohol hatására
Javul: hidegre, jegelésre
Javallatok: szemsérülések, vérömlenyek, izületi gyulladások, rovarcsípések, állati harapások, pókcsípés, sebfertőzések, rándulások, ficamok.
Adagolás: heveny tünetek esetében félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig, más esetben 2x5 golyócska naponta.


LUFFA OPERCULATA C12
Eszponjila

orr, torok és az orrmelléküregek nyálkahártyáinak szárazsága

Gyakori fejfájás, melyet heveny, sűrű gennyes hurut okozhat. Hajlam a bőséges, orrdugulással járó náthára, másrészt az orrnyálka-hártyát sorvasztó szárazságra. Az orr, a fogíny és a torok száraz, gyulladásra hajlamos.
Az izmokban és az izületekben jelentkező reumás panaszok, melléküreg gyulladás esetén góc eredetűnek is tekinthetők.
Adagolás: 2x5 golyócska naponta.

 

LYCOPODIUM CLAVATUM C12, C30
Kapcsos korpafű

emésztési zavarok, gyors teltségérzet, jobb oldali panaszok

Javasolt gyomorégés, puffadás, hasi fájdalmak esetén. Nagy éhség, édesség utáni vágy, de néhány falat után teltségérzés, savas felböfögés émelygéssel.
Alkati sajátosságok: A Lycopodium típusú ember testi ereje nem nagy, szellemi felfogóképessége annál inkább. Az ész embere. Ellentmondást nem tűr, ugyanakkor éhes a szeretetre, kevés az önbizalma. Testi tünetei főleg emésztőrendszeri és húgyúti elváltozások, máj-, epepanaszok, hasi felfúvódásérzés.
A panaszok az öv meglazítására, hűvös, friss levegőre és folyamatos mozgásra javulnak.
12 óránként – 4 és 8 óra között – a panaszok rosszabbodnak.
Javallatok: emésztési zavarok, fejfájás, hasi fájdalom, torokgyulladás, vizelési problémák.
Adagolás: 1x5 C30-as golyócska naponta/másnaponta (a tünetek súlyosságától függően), 2x5 C12-es golyócska naponta.

 

MERCURIUS SOLUBILIS C12
Higanyvegyület

gennyesedés, hőmérsékletváltozás megérzése, maró, égető, csípős váladék

Alkati sajátosságok: A Mercurius egyén olyan, mint egy barométer. Minden hőmérsékletváltozást megérez, állapota melegtől, hidegtől romlik. Bőséges nyálfolyás, gennyes szem-, orrváladékozás, fül-, torok- és mandulagyulladás, a szájban és a mandulákon fehér foltok. A duzzadt nyelven a foglenyomatok megjelenése, fogínysorvadás, afták a legjellemzőbb tünetei. Gyakori a nyálkás, bűzős, híg széklet. A beteg görcsös székelési ingertől szenved.
Minden tünete éjszaka romlik, állapotára a bűzös olajos, éjszakai verejtékezés jellemző.
A fentieken túl javasolt kelés, tályog, terhesség alatti fogfájás kezelésére. Akkor alkalmazzuk, ha a betegség már kifejlődött. Siliceával együtt ne adjuk!
A gennyesedés enyhülésével, a teljes megszűnéshez a Hepar sulfuris C12 és C30 a követő szer.
Javallatok: bárányhimlő, fogfájás, fülbetegségek, hasmenés, hüvelygyulladás, köhögés, nátha, torokgyulladás, tályogok, vizelési problémák.
Adagolás: heveny tünetek esetében félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig, más esetben 1x5 C30-as golyócska naponta/másnaponta (a tünetek súlyosságától függően), 2x5 C12-es golyócska naponta.

 

MEZEREUM C12
Farkasboroszlán

elviselhetetlen viszketés, éjszaka jelentkező csontfájdalmak.

A szert „növényi higanynak” is nevezik, mert hatásában közel áll a Mercuriushoz. A Mezereum fő hatását a bőrön, a perifériás idegeken fejti ki.
A beteg elviselhetetlen viszketésről, bőrgyulladásról panaszkodik. A hólyagok viszketnek, nedveznek, vastag sárgásfehér pörköket képezek. Gyakran a bőrpanaszok mellé súlyos neuralgiás panaszok is társulnak (ekcéma, herpesz, övsömör).
A csontfájdalmak elsősorban a hosszú csontokban jelentkeznek, az ágy melegétől a fájdalom rosszabbodik.
Javallatok: bőrbetegségek, csontfájdalmak.
Adagolás: 2x5 golyócska naponta.

 

PHOSPHORUS C30
Foszfor

vérzések, érzékenység, együttérzés, lobbanékonyság

Alkati jellemzők: érzékeny, finom idegzetű, barátságos, könnyen kirobbanó emberek, inkább soványak, és keringési zavarokra hajlamosak. A betegségek majdnem mindig gyengeséggel, félelem érzettel, pihenés és odafigyelés iránti igénnyel járnak együtt.
Vérzések: ugyanolyan fontos szer a vérzések csillapításában mint az Arnica, ez utóbbi inkább robusztusabb, életerős személyeknél használható jobban, míg a Phosphorus inkább a sovány testalkatú, sápadt egyének esetében.
Ok nélküli, sérülés következtében vagy nátha idején megjelenő orrvérzések. Vérömlenyek. Sérülések, foghúzást követő erős vérzések.
Túlzsúfolt szobában, vagy csillapíthatatlan éhség következtében fellépő eszméletvesztés, keringési zavarok: sápadtság, karikás szemek, gyengeség, szédülés.
Gyomorpanaszok: evés után fellépő gyomorégés, éhségérzettel; nagyon kívánja a hideg vizet, amelyet, miután felmelegszik a gyomorban a beteg kihány. Javulás rövid alvás után.
Hasmenés: gyakran fájdalommentes, emésztetlen ételt tartalmazó, igen híg széklet, amely gyakran szennyezett víz vagy táplálék fogyasztása után lép fel. Lepedékes nyelv, kívánja a hideg italokat (lásd fent).
Megfázás, láz: fázás, borzongás vacogással, a mellkasban érezhető gyengeség. Nátha, csiklandozó érzet a torokban, rövid, ugató száraz köhögés; végtag fájdalom, nyomó fejfájás. Rosszabb hideg hatására, éjszaka, beszéd közben.
Rosszabbodik: hideg hatására, éjszaka, beszéd közben, bal oldalon fekve, egyedül, hangulatváltozáskor.
Javul: meleg italok hatására, gyümölcs, lédús ételek fogyasztása után, vigasztalásra, rövid alvás után.
Javallatok: vérzések, foghúzás után, sérülések, hasmenés, ételmérgezés, gyomorrontás, torokfájás, köhögés, láz, influenza.
Adagolás: heveny tünetek esetében félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig, más esetben 1x5 golyócska naponta/másnaponta (a tünetek súlyosságától függően).

 

PHYTOLACCA AMERICANA C12
Alkörmös

mirigyekre – mandulára, emlőre – hat, tüzes gombóc érzés a torokban, fülbe sugárzó fájdalommal.

Elsősorban a mirigyekre ható szer. Lázzal, gyulladással kísért, duzzadt nyirokcsomók. Érzékenység, és fájdalom főleg a torokban, és a mellekben. Torokfájás, sötétvörös torokkal, nyeléskor fülbe sugárzó fájdalommal, melyet meleg ital lenyelése fokoz.
Végtagok gyöngesége, elerőtlenedés. Villámcsapásszerű izületi és csontfájdalmak, hirtelen kezdettel és véggel, áramütésszerű vándorló fájdalommal, amelyre a mozgás nem hoz megkönnyebbülést.
Javasolt még szoptatáskor emlőgyulladás „kőkemény” emlők és berepedezett emlőbimbó kezelésére is.
Rosszabbodást a hideg nedves idő, javulást a pihenés hoz.
Javallatok: menstruációs problémák, a tejelválasztás zavarai, légúti problémák, torokgyulladás.
Adagolás: 2x5 golyócska naponta.

 

PULSATILLA PRATENSIS C12, C30
Kökörcsin

változékonyság, sűrű váladékok, vándorló, fokozatosan erősödő fájdalom.

Sűrű sárgászöldes váladékozások orrból, fülből, hörgőkből, hüvelyből. Gyakori a szemgyulladással kísért árpa.
Nőgyógyászati panaszok, menstruációs zavarok Menstruáció előtt minden panasza erősödik. Gyomra a zsíros ételekre érzékeny, az édesség és a fagylalt is hasmenést válthat ki.
Javasolt még a migrénes vándorló fejfájás, aranyér, és terhesség idején a reggeli émelygés kezelésére.
Alkati sajátosságok: Finom, szelíd, változékony hangulatú, könnyen befolyásolható gyerekek, asszonyok szere. Olyanok, mint az áprilisi időjárás, hol nevetnek, hol sírnak.
Testi-lelki tüneteikre a gyors változékonyság jellemző. A nyálka-hártyák érzékenyek megfázásra, lehűlésre. Hajlamos visszeres pangásra, lábfájásra. Lázasan sem szomjas.
A friss levegőn való mozgás javít állapotán. Szereti, ha vigasztalják.
Gyakran helyet változtató panaszok, vándorló fájdalmak.
Javallatok: aranyér, árpa, bárányhimlő, emésztési zavarok, hányinger, hányás, fejfájás, fogfájás, fülbetegségek, kanyaró, láz, hüvelygyulladás, köhögés, nátha, menstruációs problémák, mumpsz, vizelési zavarok.
Adagolás: heveny tünetek esetében félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig, más esetben 1x5 C30-as golyócska naponta/másnaponta (a tünetek súlyosságától függően), 2x5 C12-es golyócska naponta.

 

RHODODENDRON C12
Havasi vadrózsa

viharos időre érzékeny reumatikus fájdalom, fogfájás, arcidegzsába.

A beteg a környezet elektromos töltésváltozására érzékeny. A kisizületek, izmok reumatikus fájdalma és az idegfájdalmak szaggató jellegűek, múlékonyak. A fájdalmak nyugalomban és a közelgő vihar, szélvihar hatására fokozódnak.
Azonnali javulást hoz a mozgás és a vihar elcsendesedése (különbség a Rhus toxicodendrontól, ahol az izületeket be kell járatni.)
A Rhododendron inkább a forró, száraz időjárással fellépő panaszokhoz illik, a Rhus toxicodendron a hideg, nedves időjáráshoz.
Javallatok: fogfájás, izületi panaszok.
Adagolás: 2x5 golyócska naponta.

 

RHUS TOXICODENDRON C12
Mérges szömörce

nyugtalanság, fájdalom, mely bemozgatásra javul, viszketéssel járó hólyagos kiütés.

Főleg izületekre és izmokra, inakra, szalagokra ható szer. A beteg ingerlékeny, fájdalma, szorongása csökken, ha gyakran változtatja a testhelyzetét. A beteg húzó fájdalmat érez a szalagokban, inakban és az izmokban, az ízületek duzzadtak.
Influenzánál, ha a megbetegedés egyik tünete az ízületi fájdalom. Sérülések, ficamok, rándulások esetén a fájdalom meleg borogatástól és bemozgatástól enyhül, az ízületek bejáratódnak.
Javasolt még: égő, viszkető, hólyagos, csalánkiütéshez hasonló bőrkiütésekben, száj körüli lázhólyagok kezelésére.
A hideg, az átnedvesedés rosszabbodást hoz.
Javallatok: bárányhimlő, bőrbetegségek, hasmenés, légúti betegségek, mérges szömörce mérgezés, mumpsz, rekedtség, ficamok, húzódások, utazási betegség.
Adagolás: heveny tünetek esetében félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig, más esetben 2x5 golyócska naponta.

 

RUTA GRAVEOLENS C12
Kerti ruta

rándulás, ficam, a szem kifáradása.

Mozgásra és melegre javuló lumbágó, csukló, boka rándulás vagy ficam okozta fájdalom enyhítésére. A pihenés és a nedves hideg a tüneteket rontja.
A szem túlterhelése, kifáradása aprólékos munka és nem megfelelő megvilágítás pl. számítógépes munka következményeként.
Adagolás: heveny tünetek esetében félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig, más esetben 2x5 golyócska naponta.

 

SABADILLA C12
Tetűmag

megfázás, nátha, allergiás (széna)nátha

A nátha, szénanátha rendszerint rohamszerű tüsszentéssel jelentkezik, az orr és a szemváladék bőséges és nem maró, vízszerű, egyszerre vagy külön-külön elduguló orrlyukak. Forró arc és kivörösödött szemhéjak, homloktájéki tompa fejfájással, szédüléssel. Nyugtalanság, izgatottság, esetleg levertség.
Influenzás, lázas állapotban a nátha és a torokfájás kombinálódhat hasi fájdalommal és gyomorégéssel. Vacogás, illetve a fejben jelentkező forróságérzet, hideg végtagokkal. Enyhe fokú szomjúság.
Torokfájás: Szárazság és kaparó jellegű fájdalom a torokban. Állandó nyelési inger, torokköszörülés. Bal oldalon kezdődő fájdalom, amely átterjed az ellenkező oldalra is. A fájdalom nyeléskor jelentkezik: mintha szilánkok lennének a torkában.
Száraz vagy nyákos köhögés sűrű, nyúlós köpettel. Fekvésre rosszabbodik, javul meleg italok fogyasztása után.
Rosszabbodik: hideg hatására, éjszaka, lefekvéskor, szagokra, nyugalmi állapotban.
Javul: meleg és hideg italok hatására.
Javallatok: szénanátha, influenza, láz, torokfájás, köhögés.
Adagolás: 2x5 golyócska naponta.

 

SAMBUCUS NIGRA C12
Fekete bodza

újszülöttkori orrdugulás, szénanátha.

Nagyon hasznos szer a csecsemőknél, akik nem tudnak szopni, mert az orruk teljesen eldugult. Légzőszervben hurut, és a görcs jellemző. Szamárköhögés, nehéz légzés, mellkasi szorítás, lázas hűléses hurutok a felsőlégutaknál. A gyermek hirtelen felébred éjfél körül, heves fullasztó köhögés jelentkezik.
Nem tud kilélegezni, szederjesség, kruppos tünetek.
A szer jellegzetessége ébredéskor a bőséges izzadás és a nyákkal telt légcső. Javulást a mozgás, a felültetés hozhat.
Adagolás: heveny tünetek esetében félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig, más esetben 2x5 golyócska naponta.

 

STAPHYSAGRIA C12, C30
(Delphinium staphysagria)
Szarkaláb

érzelmek elfojtása, tünetek elnyomása, vágott sebek, hólyaghurutok

Alkati jellegzetessége a nagyfokú érzékenység, sértődékenység. Elfojtja az érzelmeit, nagyon kedves ember, de ha “betelik a pohár”, felháborodik, haragos lesz, remeg, csapkodja, eldobálja a dolgokat. Következményként gyakran lép fel hólyaggyulladás, alvászavar, psoriasis.
A hólyaghurutokra jellemző az állandó égő fájdalom a hólyagban, amely vizeletürítéskor enyhül, vagy megszűnik. Az az érzése, hogy egy vizeletcsepp végiggördül a húgyvezetékén. Gyakran lépnek fel ilyen jellegű panaszok szexuális közösülés vagy hólyag-katéterezés után.
Elősegíti a sebgyógyulást vágott sebek (pl. műtétek után), sérülések esetében.
Rosszabb: düh, megalázás, felháborodás, hideg italok hatására, dohányzás, folyadékveszteség után, a fájdalmas testrész érintésétől.
Javul: meleg, nyomás hatására, vizeletürítés után, éjszaka, nyugalomban, reggeli után.
Javallatok: szemsérülések, hólyaggyulladások, emlőmirigy gyulladások, árpa, vizelet elakadás, katéterezés után, vágott sebek, operációk, idegesség, álmatlanság, terhességi panaszok, szülés után.
Adagolás: heveny tünetek esetében félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig, más esetben 1x5 C30-as golyócska naponta/másnaponta (a tünetek súlyosságától függően), 2x5 C12-es golyócska naponta.SULFUR C12, C30
Kén

bőrkiütések, égés, viszketés, hasmenések

A jellemző tünetek nagy része a bőrön jut kifejezésre különböző jellegű kiütések formájában, viszketéssel, gennyedéssel, gyulladással. Valamennyi bőrpanasz rosszabbodik meleg hatására és vízzel való érintkezésre.
Az emésztőrendszer is gyakran érintett, hasmenések váltakoznak székrekedéssel. Bűzös, záptojás szagú széklet és szelek. Heves székelési inger, amely reggel 5-6 óra körül kizavarja az ágyból a beteget. A végbélnyílás kivörösödött, fájdalmas, nehezen viseli el saját székletének a szagát. A beteg a végbélnyílásnál jelentkező fájdalmas viszketés következtében a székletet hosszú időn keresztül visszatarthatja. A kemény széklettől a végbélnyílás gyakran bereped.
Alkati jellemzők: szeret filozofálni, alkalmazkodó, gyakorlatias típus, kritikus, lustaság, koszos (régi rongyok újnak tűnnek számára), saját koszosságát nem veszi észre, félelem a fertőzésektől, a magas helyektől, melegvérű, inkább baloldali szer (baloldalon a tünetek rosszabbak lehetnek, vagy csak itt jelentkeznek).
Rosszabbodik: vízzel való érintkezéskor, az ágy melegére, éjszaka, vakaródzás után, nyugalomban, 11 óra körül, alkoholos italoktól.
Javul: szárazságtól, meleg időben, jobb oldalon fekve.
Javallatok: allergiák, tályogok, rovarcsípések, külön fajta kiütések, oltási reakciók, kanyaró, hasmenés, székrekedés, rubeola, skarlát, bárányhimlő.
Adagolás: 1x5 C30-as golyócska naponta/másnaponta (a tünetek súlyosságától függően), 2x5 C12-es golyócska naponta.


SYMPHYTUM OFFICINALE C12
Fekete nadálytő

csont- és szemsérülések

Izületi vagy csontsérülések esetén, ütés, rándulás, ficam vagy törés után, a sebészi ellátás előtt és után, annak támogatására. Csontig hatoló sebek. Nyomó, szúró vagy húzó fájdalom a csontban, izületben vagy a csonthártyán, amely rosszabb érintésre vagy mozgatásra. Csonttörések esetén elősegíti a hegesedést.
Izületek túlerőltetése, sportsérülések.
Tompa tárgy által okozott szemsérülés esetén a Staphysagriaval együtt az első alkalmazandó szerek közé tartozik. Szem kivörösödik, könnyezik, javul hideg borogatásra. A szem szakorvosi vizsgálatát minden esetben el kell végeztetni!
Rosszabbodik: érintésre, mozgásra.
Javul: nyugalomban, hideg borogatásra.
Javallatok: csont-, izületi-, szemsérülések.
Adagolás: 2x5 golyócska naponta.

 

STR. IGNATII C12, C30
Ignác-bab

érzékenység ellentmondásokkal

Érzelmi megrázkódtatást követően napjaink fontos szere. Minden változó, meghökkentő, ellentmondásos jellegű funkcionális panasz, bánat, gyász, lámpaláz, friss csalódás esetén alkalmazható. Nem tudja túltenni magát az őt ért lelki sérülésen, nagyokat sóhajtozik. Fejfájása olyan, mintha szöget vertek volna a halántékába.
Alkati sajátosságok: Bármilyen fájdalommal szemben fokozott érzékenység, hullámzó kedély, gyakori sóhajtozások.
Fokozott görcskézség miatt a torokban gombóc érzet. Tünetei kiszámít-hatatlanok, ellentmondásosak.
Könnyen sír és azonnal nevet. Hisztérikus alkat, torokfájása szilárd étel nyelésétől, gyomorfájdalmai nehezen emészthető ételektől enyhülnek.
Látványos, hisztérikus viselkedés, a szagok iránti túlérzékenység. Javul, problémáit azonnal elfelejti, ha figyelmét elterelik azokról. A kávéivás rontja állapotát.
Javallatok: emésztési zavarok, fejfájás, hüvelygyulladás, torokgyulladás, menstruációs problémák, utazási betegség.
Adagolás: 1x5 C30-as golyócska naponta/másnaponta (a tünetek súlyosságától függően), 2x5 C12-es golyócska naponta.

 

STR. NUX-VOMICA C12, C30
Ebvészmag, hánytató dió

stressz, emésztési problémák, görcsös fájdalmak

Alkati sajátosságok: Menedzser típusú emberek szere a Nux vomica. A túlzásba vitt munka következtében ingerlékeny, kimerült, érzékenyen reagál zajra, fényre, ízre, szagra.
Testi panaszai, gyomorrontás, émelygés, másnaposság, a fűszeres ételek és az alkohol, kávé, dohány, túlzott fogyasztása miatt alakulnak ki.
Reggel émelygés, gyomorégés, hányinger, valamint székrekedés kínozza. Allergiás időszakban tüsszögéstől, szemváladékozástól, híg orrfolyástól szenved.
A másnaposság jól bevált szere.
Enyhülés az evést követő rövid alvás, bobiskolás után.
Tüneteit a hideg, a huzat, az alkohol, a kávé, a dohányzás és a fűszeres ételek fogyasztása – bár ezeket nagyon kívánja- jelentősen rontja. Jellegzetessége a rossz éjszakai alvás és felriadás hajnali 3-kor.
Javallatok: aranyér, emésztési zavarok, émelygés, hányás, fejfájás, másnapossag, hasi fájdalom, hasmenés, köhögés, torokgyulladás, menstruációs problémák, szénanátha, utazási rosszullét, vizelési problémák.
Adagolás: heveny tünetek esetében félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig, más esetben 1x5 C30-as golyócska naponta/másnaponta (a tünetek súlyosságától függően), 2x5 C12-es golyócska naponta.

 

URTICA URENS C12
Égető csalán

„csalánkiütés“, viszketés, „melegkiütések“, rovarcsípés.

Leginkább allergiás eredetű, csalánkiütés jellegű, ödémával és égő érzéssel kísért bőrkiütés, amelyet tűrhetetlen viszketés jellemez. Izzadás után, nagy hőségben a bőrön jelentkező, kicsiny néha tűszúrásnyi hólyagocskák megszüntetésére.
A tej hiányából eredő szoptatási nehézségek esetén a szoptatós anyák tejelválasztását fokozza.
A kiütés és a viszketés vízben és borogatás hatására fokozódik. (megkülön-böztetés az Apistól).
Javallatok: bőrbetegségek, vizelési problémák.
Adagolás: 2x5 golyócska naponta.

 

VERATRUM ALBUM C12, C30
Fehér zászpa

kolerára emlékeztető hasmenés, ételmérgezés, „növényi arzén“

A szer jól alkalmazható kolera esetén és olyan hasmenéses állapotokban, ahol a széklet nagyon bőséges.
A hasmenést erős hasi görcsök és heves hányás kísérheti.
A beteg kimerül, legyengül el is ájulhat. Teste kívül jéghideg, arca sápadt, homlokán hideg verejték, belül égő érzés (rokon a Carbo vegetábilisszal).
Rosszabbodik: hideg, nedves időben, mozgásra és ivás után.
Javul: Fekvésre és melegre.
Javallatok: hasmenések, hányás, ájulás.
Adagolás: heveny tünetek esetében félóránként 5 golyócska a tünetek enyhüléséig, más esetben 1x5 C30-as golyócska naponta/másnaponta (a tünetek súlyosságától függően), 2x5 C12-es golyócska naponta.VINCETOXICUM HIRUNDINARIA C12
Vadpaprika

légúti megbetegedések megelőzése, gyógyítása

Ólomszerű fáradtsággal kezdődő nátha, nyomás a fejben és didergés. Végtagfájdalom, csontfájdalmak. Váltakozó didergés és forróságérzet, valamint láz. Vízszerű orrfolyás, időnként eldugult orr.
Nyomó, pulzáló fejfájás, amely a homlokról a szembe sugárzik, mozgáskor, hidegben és köhögéskor romlik. Fényérzékenység, szédülés és kábultság, tehetetlenség, merengés. Merevség és fájdalom a nyakcsigolyákban vagy a tarkóban.
Torokfájás megnagyobbodott, duzzadt mandulával, amely nyeléskor rosszabb. Rohamszerű, száraz köhögés, pár nap múlva jelentkező mellkasi égéssel. Akaratlan vizeletürítés köhögéskor.
Rosszabbodik: mozgásra, hidegre, köhögéskor, reggelente.
Javul: meleg és nyugalom hatására.
Javallatok: influenza, láz, köhögés, torokfájás, fejfájás, ellenálló képesség növelése, megbetegedések megelőzése, influenza oltások szövődményeinek kivédése.
Adagolás: 2x5 golyócska naponta.

 

VISCUM ALBUM C12
Fehér fagyöngy, madárlép

magas vérnyomás, vérnyomás ingadozások, keringési zavarok, szédülés

A betegek hosszan gondolkodnak és töprengenek elmúlt eseményekről és hajlamosak a csüggedésre és a búskomorságra. A telefon csörgése rémisztően hat rá és a legsötétebb sejtelmei jönnek elő, ugyanígy éjszaka, amikor nem tud aludni. Reszket félelmében, az az érzése, hogy valami borzalmas dolgot fog elkövetni.
Összeszorító érzés, mely a szívben, mellkasban, gyomorban jelentkezik. Jellegzetes tünetek reumás és köszvényes egyéneknél: neuralgiák, ülőideg-gyulladás. Szédüléses panaszok epilepszia után, de az epilepszia hatásos szere is. Magas vérnyomásos fehérjevizelés, placenta retenció, alacsony pulzus (akár percenként 30 ütés).
Fejfájáskor az az érzése, mintha a feje tetejét felemelték volna. Rángatózó testrészek, végtagjait nem tudja nyugalomban tartani. Nagy kemény széklet, mintha soha nem akarna véget érni. Viszketés a bőrön minden látható ok nélkül.
Rosszabbodik: baloldalon való fekvéstől, dohányzástól, hidegtől, télen, ágyban, viharos időben, vigasztalástól.
Javul: szabadban való mozgáskor, izzadáskor, a gyengesége elmúlik egy korty bortól.
Javallatok: vérnyomás ingadozás, érelmeszesedés, szédülés, epilepszia (petit mal, kisroham), migrén, reumásoknál asztma, gyors pulzus, lassú pulzus, porckorong sérülések, isiász, reuma, köszvény, artrózis, menstruációs zavarok, rángatózás.
Adagolás: 2x5 golyócska naponta.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kingha221@gmail.com

(mókus40, 2018.03.05 09:29)

a kevesebb az több - a homeopátiában is.

sepsiszentgyorgy romania

(darvasne orban jolan, 2010.06.01 21:07)

soha nem hittem a homeopatiaban,mig ki nem probaltam,elmondhatom nagyon jo hatassal volt a 6 eves kislanyomra,aki havonta tudogyuladassal korhazba kezeltek.masoknak is ajanlottam es ez idaig sok ismerosomen segitett az utobbi 8 holnapban.nagyon koszonom a jo Istennek.xenia.darva@gmail.hu

Adács Hársfa u. 18. 3292

(Varga Eszter, 2009.08.02 22:02)

Találtam számomra/problémámra/ végre orvosságot! 3 hete btetegállományban vagyok, volt a napokban egy gyógykaparásom. De igazi rosszullétemre az orvosok nem találtak gyógyszert. Remélem ez az net-es oldal segiteni fog! Köszönöm! eszter1967@gmail.com

Budapest

(Magyar Hajnal, 2009.01.26 12:11)

Elmentettem az oldalt, kidolgozott, érthető.
Nagyon köszönjük!