Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ífjúkori eszmei programunk...

2008.02.28
KIÁLTVÁNY
 

A Bohumil Hrabal szellemiségű

Vagabundusközpont és Csöndeskert
manifesztuma
 

A Központ alapvető célkitűzése olyan szabad – és épp ez által elzárt – fiatalok heterogén csoportba szervezése, akik akár a társadalom perifériáján élve is éreznek magukban annyi késztetést, hogy gondolataikat népszerűsítsék, a megfelelő körökben terjesszék.

 

A szabad, társadalmi konvencióktól mentes életmód olyan elfeledett örömöket és teljességet adhat napjaink Közép-európai emberének, melyek az eszményített amerikai álomban meg sem közelíthetők. A hétköznapi élet iróniája, az ellentétek felvillantása, a tradicionális értékek kiemelése mind-mind olyan eszközök, melyekkel várat építhetünk magunk köré a közöny, a Természettől és saját emberi természetünktől való elidegenedés ellen. A Vagabundusközpont tevékenységével a bűzös, ocsmány, a vad realitásoktól verítékező táptalajból búvópatakként fel- felbukkanó meghittséget, humánumot próbálja visszaterelni az emberi szívekbe. Álláspontunk szerint ez a célkitűzés csak akkor közvetíthető, ha minél rendhagyóbban és meglepőbben tárjuk az információs kanálisok áradatától megcsömörlött, az érzelmi-szellemi vegetálás felé közeledő emberiség elé. Eszerint az igaz, természetes értékeket abszurd, groteszk és obszcén közegben kell megjeleníteni, melyben a szemlélő felismerheti saját maga legrejtettebb, legszégyelltebb, de legigazibb, ferdítés nélküli, emberi játszmákat nélkülöző belső világát.

 

Az egyelőre két lelkes főből álló Központ a magán ill. civil szféra megnyerése által szerzett támogatás útján szeretné megnyitni klubhelyiségét, ahol az őszinte érdeklődők megmerítkezhetnek a Bohumil Hrabal által képviselt kulturális értékekben és kölcsönös eszmecseréket folytathatnak a hasonló gondolkodásúakkal. Itt működhetne filmklub, teázó, lehetőség nyílna új barátságok kötésére és régiek megerősítésére. A Bohumil Hrabal szellemiségű Vagabundusközpont és Csöndeskert egybegyűjtené a ma még belvárosi utcákon kóborló, a parkokban gondolkodó, a Duna-parton merengő tiszta embereket.

 

A közeljövőben egy színházi darabot szeretnénk készíteni, amely a Központ szellemiségével karöltve egyfajta kulturális ösvényt villantana fel a művészetek, a szépirodalom, a népi hagyományok, számos zenei betét, bölcseleti töredékek, az obszcén és költői közlésforma váltakozásából álló, meghökkentően rendhagyó előadásmód keretében. Ehhez keresünk önmagukat adni tudó és akaró, a köznapi szóhasználatban nem normális fiatalokat, akik segítségével létrejöhetne a Csöndeskert első produktuma.

 
Sallai András
 

Csatlakozni lehet munkaidőben Boros Attilánál, a 203 – 4644 - es telefonszámon.

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.