Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Komplementer Medicina

2008.05.13

Komplementer Medicina

 

 

 

A természetgyógyászat filozófiája szerint a szervezet képes saját energiájával önmagát meggyógyítani. Támogatja a szervezet belső egyensúlyra törekvését, és javíthat a beteg egészségi állapotán. A természetgyógyászat nem egy-egy szervre, hanem a test és lélek egészére koncentrál. Egyidejűleg próbálja megszüntetni a betegség kémiai, mechanikai és lelki okait. A természetgyógyászati módszerek általában nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak.Óvakodjunk a "varázslóktól", hiszen egyre több, magát természetgyógyász szakembernek nevező személy működik országszerte. Ragaszkodjunk az engedéllyel rendelkező leinformálható orvos-természetgyógyászhoz. Magyarországon bizonyos természetgyógyászati tevékenységeket - pl. homeopátia, méregtelenítés - csak végzett orvos végezhet.
A korábban folytatott szakorvos által előírt hagyományos kezelést egyik napról a másikra ne hagyjuk abba, a gyógyszerek csökkentése előtt mindig konzultáljunk a szakorvossal.

 

 

Akupunktúra

Ősi kínai felfogás szerint a chi-nek nevezett "életenergia" az egészséges testben szabadon és harmonikusan áramlik, így fejti ki a szerveket tápláló és védő hatását. Betegség akkor alakul ki, ha a chi áramlása akadályba ütközik, vagy egyensúlya felborul.
A chi a meridiánoknak nevezett csatornákon áramlik a testben.
Ezek többsége függőlegesen halad (a fejtetőtől a talpig). Az akupunktúrás tűk beszúrási pontjai a meridiánok mentén találhatóak. A beszúrt tűk mennyisége és helye egyénenként változó.
A meridiánok egyes szakaszai nagyjából idegek vagy erek mentén haladnak, de azokat nem követik pontosan. Az akupunktúrás pontok közül több is a főbb idegvégződések közelében vagy a mélyebben fekvő nyomásérzékelő receptorok felett helyezkedik el.
A chi-áramlás zavarainak felismerésével és korrigálásával gyógyíthatóak a már kialakult betegségek, és megelőzhetőek a kezdeti stádiumban lévők.
A chi áramlása a pulzusok gondos mérésével történik. A pulzust nem csak egy, hanem a test több helyén is mérik. A pulzust minden kezelés előtt, és a kezelések alatt is bizonyos időközönként ellenőrzik, hogy megállapítsák a chi-áramlás változását.
Az akupunktúra egyik feltételezhető működési mechanizmusa a vegetatív idegrendszer aktivitásának befolyásolása. A vegetatív idegrendszer nemcsak a szívritmust és a légzést, hanem a hörgőfal izmainak feszességét is szabályozza. Emiatt az akupunktúrát alkalmazni lehet például asztmás betegeknél, bár csak átmeneti hatása van (a hörgők kitágítása).
Az akupunktúra nem használ mindenkinek, de van olyan allergiás beteg, aki hetekig vagy hónapokig tünetmentessé válik kezelés után.
Szezonális szénanáthás beteg az allergizáló pollen megjelenése előtt 4-6 héttel kezeltesse magát, mert a legjobb gyógyhatás így érhető el.

 

 

Akupresszúra

Az akupunktúrához hasonlóan egy-egy pont stimulálására alapozott módszer. Nem tűket használ, hanem kézzel és ujjal, váltakozó erővel megnyomják a test adott pontjait.

 

 

Biofeedback (biológiai visszacsatolás)

Olyan technikát alkalmaz, amely bizonyos testrészek állapotát méri, rendszerint azokét, amelyek működése automatikus, az akarattól független. A mérési eredmény alapján azután a beteg megpróbálja a mért értéket tudatosan befolyásolni. Ezt fokozatosan tanulja meg azáltal, hogy észreveszi a mért értékeknek a kívánt irányban történő kismértékű változását, majd újra megpróbálja tudatosan azokat a gondolatokat és érzéseket, amelyek vélhetően ezekhez a változásokhoz vezettek.
Tudományos vizsgálatok szerint a biofeedback segítségével elsajátítható pl. a szívritmusnak vagy a gyomorban termelődő sav mennyiségének a szabályozása.
A biofeedback segítségével az asztmások megtanulhatják ellazítani a hörgőfal izomzatát, így javíthatnak a légzésfunkciókon. A biológiai visszacsatolásnak ehhez a formájához viszont speciális eszközökre van szükség.
A biofeedback-hez használt készülék (mely méri a bőr elektromos ellenállását és az agy aktivitását) sokat segít abban, hogy hatékony stresszkezelő technikákat fejlesszünk ki.

 

 

Masszázs és aromaterápia

A masszázsnak számtalan formája létezik, és mindegyik valamilyen mértékben relaxáló hatású. A rendszeres masszázs javítja az általános közérzetet, nyugtat, ezáltal lehetővé teszi, hogy könnyebben megbirkózzunk a stresszhelyzetekkel és a mindennapi problémákkal.
Idült asztma esetén segít oldani a mellkas-, a hát- és a nyakizom merevségét, ami az asztmás roham gyakori kísérőjelensége.
Az aromaterápia a masszázs egyik formája, melyhez illóolajokat használnak. Fontos tudni, hogy bizonyos olajok erős illata is kiválthat asztmás rohamot, más olajok pedig irritálhatják az atópiás ekcémás vagy kontakt dermatitises beteg bőrét!
A biodinamikus masszázs, mely a masszázsnál finomabb módszereket alkalmaz és célja is más, inkább pszichoterápiának fogható fel, mint masszázsnak. Arra törekszik, hogy az elfojtott emlékek vagy feldolgozatlan impulzusok kiváltotta feszültséggócokat felismerje, és a "test energiáit egyensúlyba hozza". Egyes esetekben rendkívül hatékony.

 

 

Reflexológia

A reflexológia azon a vélekedésen alapul, hogy a talp és a tenyér meghatározott területei és pontjai megfelelnek a test bizonyos részeinek, és hogy ezek ingerlésével (enyhe nyomogatásával és masszírozásával) a test távoli részeiben is elősegíthető a gyógyulás. Ha valamely szervvel baj van, akkor az visszahat a láb és a kéz adott pontjára is, ahol annak érintése fájdalmas lehet.
A bőr alatt apró csomók tapinthatók ki, amelyek a reflexológusok szerint kristálylerakódások, és elzáródást okoznak. A kezelés célja ezeknek a csomóknak a szétmasszírozása és eloszlatása, a szervezet egyensúlyánal helyreállítása.
Akár igaz ez, akár nem, az tény, hogy a talpmasszázs nagyon kellemes és rendkívül alkalmas módja a tökéletes ellazulásnak.

 

 

Jóga

Eredeti formájában a jóga komplex vallásfilozófiai rendszer. Szigorú követése az egész emberre kihat: a fizikumra, a lélekre, az érzelmekre és a szellemre.
A kitartóan jógázók nagyfokú lelki összpontosítást és nyugalmat érnek el, és hatékonyan tudják befolyásolni különböző szerveik működését is (vérnyomás, szívritmus).
Ezek a mélyreható változások a légzőgyakorlatok (pránjáma), a jóga-testhelyzetek (ászana), meditáció, megtisztulási gyakorlatok, valamint a tudatos étrend és életmód komplex alkalmazásával érhetők el.
Nyugaton a jógafoglalkozások többnyire csak izomfeszítő (testhelyzetekre koncentráló) és relaxációs gyakorlatból állnak. A jóga légzőgyakorlatokat is magába foglaló formái hasznosabbak, főként az asztmásoknak. Az asztmás beteg azonban győződjön meg előbb a jógaoktató jártasságáról, van-e kellő tapasztalata az ilyen betegekkel való foglalkozásban. Nagyon könnyen el lehet sajátítani a jógalégzést rosszul is, amikor a levegővételek túl mélyre sikerülnek, ez pedig szaporalégzéshez (hiperventilációhoz) vezethet.
A jógalégzés lényege a légzés közbeni ellazulás.

 

 

Autogén tréning

A többé-kevésbé önhipnózison alapuló autogén tréning a relaxálás nagyon gyakorlatias módja. Megtanít arra, hogyan lehet egymás után a különböző testrészeinkre koncentrálni, miközben azt képzeljük, hogy azok meleggé és súlyossá válnak. Háromszor ismétlik el fennhangon minden testrészükre: "a jobb karom meleg és súlyos" stb.
Asztmások kiegészíthetik ezt specifikus mondatokkal is "nyugodtan és egyenletesen lélegzem".
Meditáció

A meditációs alapgyakorlat az elme "lecsendesítése": vagy az összes gondolattól való időleges megszabadulás, vagy egyetlen nagyon egyszerű gondolatra való koncentrálás.
Ez a legtöbb ember számára nagyon nehéz feladat, csak rendszeres napi meditációval sajátítható el fokozatosan.
A meditációnak számos különböző formája létezik, ezek legtöbbje valamelyik szellemi hagyomány (pl. hinduizmus, buddhizmus, taoizmus) része.
A meditáció szerepet kap a jógában, és kulcsfontosságú eleme a legtöbb mozgásművészeti ágnak. A meditáció minden eseteben kissé eltérő formájú, más-más pszichés hatással.

 

 
Hipnoterápia

A hipnózist gyakran használják bizonyos betegségek, pl. atópiás ekcéma és az asztma kezelésekor.
"A hipnózis egy olyan megváltozott tudatállapot, amelyben a beteg fogékonyabb a szuggesztióra, és amelyben megnyílik a tudatos és a tudatalatti közötti átjáró."
A hipnoterápia alatt az önálló akarat megmarad, egyetlen hipnotizált személy sem kényszeríthető olyasmire, amit ellentétben állna akaratával. Miközben a beteg észlelheti tudatállapotának megváltozását, továbbra is tisztában van mindazzal, ami vele történik és körülötte elhangzik.
A hipnózis hatására a tudatállapotban bekövetkező változás pontos folyamata jelentős egyéni eltéréseket mutat. Egyesek sokkal könnyebben hipnotizálhatóak, mint mások, és mélyebb hipnózisba kerülnek.
Megfelelő módon a gyermekek is hipnotizálhatóak.
A hipnoterápia egészen rövid is lehet (mindössze néhány kezelés). Ilyenkor a terapeuta olyan szuggesztiót alkalmaz, amelynek célja a relaxáció elősegítése, továbbá az ingerek tudatosulásának befolyásolása (pl. atópiás ekcémánál az, hogy a bőrt hűvösnek és simának érezzük), valamint a káros szokások (pl. ekcémás bőrnél a habituális vakarózás) megváltoztatása.
Hosszabb kezelést igényel a tudatalattiba került (elfojtott) emlékek felidézése, mely segít a betegnek abban, hogy mélyebb és átfogóbb bepillantást nyerhessen érzelmi problémáiba. Ez sok elemében közös a pszichoterápiával és csak képzett pszichoterapeuta végezheti.
A hipnózis jótékony hatású lehet bizonyos betegségek, pl. atópiás ekcéma és az asztma kezelésekor.

 

 

Pszichoterápia

Alapfeltétele, hogy sokkal fájdalmasabb és kimerítőbb a rossz emlékek folyamatos elfojtása, mint felszínre hozásuk egy bizonyos terápiás környezetben, ami elősegíti ezen emlékek feldolgozását és a továbblépést. A mélyen gyökerező problémákkal való szembenézés megkönnyíti a relaxációt és lehetővé teszi a teljesebb életet. A terápia akkor hatékony, ha jó kapcsolatot tudunk kialakítani a terapeutával.

 

 

Homeopátia (hasonszenvi gyógymód)

Alapelve, hogy egy anyag, ami egy bizonyos tünetcsoportot idéz elő, megfelelő módon alkalmazva ugyanezeket a tüneteket gyógyítani is tudja. A homeopátiás orvosságok alapjául szolgáló természetes anyagokat többnyire növényekből és ásványokból nyerik.
A homeopátiás orvosság úgy készül, hogy az alapvető hatóanyagot vízben feloldják, majd ezt az oldatot több lépésben még tovább higítják. Minden egyes higításnál egy speciális rázó-ütögető technikát (potenciálás) alkalmaznak.
A klasszikus homeopátiában a homeopata orvos az összes tünetünket (allergiás panaszok és az esetleges egyéb tüneteket is) mérlegeli, és összeveti egyéb jellemzőinkkel (pl. fizikai megjelenés, pszichológiai vonások). Ezután kiválaszt egy olyan anyagot, amely maximális eredetű dózisban a fennálló tünetekhez és jellemzőkhöz hasonlókat idézne elő.
Emellett tanácsokat ad az étrendre, testmozgásra, alvásra és az allergének elkerülésére vonatkozólag.
A komplex homeopátia alkalmazásakor a beteg a homeopátiás gyógyszerek mellé gyógynövénytartalmú orvosságokat is kap.

 

 

Kineziológia

A szervezetben található gócok oldásával foglalkozik. A terapeuta gyengéd, finom érintésekkel keresi meg a baj pontos helyét, amit az érintésre adott izomválaszok árulnak el. Az érzelmi stresszoldással és a probléma feldolgozásával oldódnak a negatív gócpontok és energiablokkok.

 

 

Barlangok, sószoba, termálvíz, klímaterápia

A por- és pollenmentes (mivel relatív páratartalma közel százszázalékos) barlangi levegő enyhíti a légúti allergiás panaszokat. A felszíni levegő a karszt repedésrendszerén átszivárogva megváltozik, megszabadul a szilárd szennyezőanyagoktól és baktériumtartalmától, ionizálódik, telítődik vízgőzzel és vízben oldott ásványi anyagokkal.
A barlangi levegő kálcium- és magnéziumtartalma enyhíti a nyálkahártya-gyulladást. A magas páratartalom segíti a váladék kiürülését. A magasabb szén-dioxid-tartalom fokozza a légzés intenzitását.
Az allergiás légúti panaszokra kedvező hatású a sóbarlangok levegője is. Magyarországon nincsenek ilyen jellegű képződmények, ezért ún. sószobák kialakításával helyettesítik azokat.
A sószobában telített sóoldatot párologtatnak, mely csak természetes ásványi anyagokat tartalmaz. Az oldatot zárt térben , edényekbe töltve párologtatják, így nő a relatív páratartalom. A beszívott levegővel a felszabadult anyagok a légzőszervek felületére tapadnak, és kifejtik kedvező hatásukat.
A sószoba-kúra az ekcémás bőrre is kedvezően hat.
A sóterápiát mindig orvosi vizsgálat előzi meg, mivel nem minden betegségre alkalmazható.
A termál- és gyógyfürdők vize sajnos kedvezőtlen hatású a különféle allergiás bőrbetegségekre. Kivétel egyes termálfürdők jódos-brómos-konyhasós-hidrogénkarbonátos termálvize, mely kedvezően hat az ekcémára, a pikkelysömörre és a psoriasisra. Mindenféle kúra csak orvosi ellenőrzés mellett javasolt.
A tiszta hegyi levegőn (1500 m felett) és a sós levegőjű pollenmentes tengerparton eltöltött hosszabb időszak nagyon kedvező hatású az allergiások (pollen, házipor) és asztmások számára.

 

 

Biorezonancia

A biorezonanciális terápia alapját az a nézet adja, hogy az életfolyamatokat elektromágneses hullámzások és rezgések irányítják. Az elektromágneses folyamatok fontosabbak, mint a biokémiai folyamatok. Egy szerv megbetegedését mindig megelőzi egy kóros elektromágneses ingadozás, mely végül a szerv megbetegedését eredményezi. A terápia biofizikai szinten működik. E nézetek szemben állnak azzal a szélesen elterjedt nézettel, mely szerint a betegségeket biokémiai folyamatok okozzák.
A biorezonanciális vizsgálat során a gép az emberi szervezet reakcióit vizsgálja, és kimutatja, hogy a páciens mire allergiás, immunrendszere mivel képtelen megbírkózni. Bioenergetikai szinten harmonizálja a szervezetet, erősíteni az immunrendszert, segíteni a méregtelenítést. A gép meghatározza, mit fogyasszon a beteg és mit ne. A visszajelzés elve alapján száz másodpercenként nemcsak fogad, hanem küld is rezonanciákat. A gép a bokák, a csuklók és a fej akupresszúrás pontjain elhelyezett elektródákon keresztül veszi és adja a rezgéseket.
A biorezonanciális terápia közben a páciens elektromágneses természetű rezgéseit kábeleken keresztül elektródák segítségével felfogják és mérik. Ezeket a rezgéseket gépbe táplálják. Minden szervnek saját speciális frekvenciája van. Ha a szerv egészséges, az adott rezgésszám minden embernél azonos, ha a szerv beteg, változik a rezgésszám. A biorezonanciális terápia nem elektroakupunktúra, nincsenek negatív és pozitív pólusok, a készülék nem technikailag előállított rezgéssel és árammal működik, hanem a páciens saját rezgéseivel.
A biorezonanciális készülék képes szétválasztani a normális és az attól eltérő kóros rezgéseket. Az egészséges rezgéseket változatlanul, a páciens kóros rezgéseit egy megfordított formában, mintegy tükörképként vezeti vissza a páciens testébe. A páciens elektromágneses mezeje azonnal reagál ezekre a terápiás jelekre, és továbbítja a megváltozott rezgésmintát a készülékbe. A készülék ezután újra visszavezeti ezt az elektromágneses rezgésmintát fordított formában. E folyamat sokszor egymás után ismétlődik, míg a kóros jelek eltűnnek. A fiziológiai egyensúly így helyreáll, és megkezdődhet az öngyógyítási folyamat.
A terápia eredményessége orvosilag nem igazolt.

 

 

Fényterápia

A Rhinolight® fénykezelést 2001-ben fejlesztette ki a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának a kutatócsoportja. A Rhinolight fény ún. nagy intenzitású összetett fényt jelent, amelyet eddig sehol a világon nem alkalmaztak allergia kezelésére. A Rhinolight lámpa csak az orrnyálkahártya kezelésére szolgál és az egész világra szóló szabadalmi védettség alatt áll.
Az orrnyálkahártya speciális összetételű fénnyel történő megvilágítása során tartósan enyhülhet a szénanátha legtöbb tünete: az orrfolyás, tüsszögés, orrviszketés, orrdugulás és szájpad-viszketés. A fototerápia gátolja a tünetekért felelős hisztamin felszabadulását, segíti az allergiában szerepet játszó fehérvérsejtek szétesését, és így a tüneteket megszünteti ill. jelentősen enyhíti. Hatása gyors és tartós, az ismételt kezelések általában fokozzák a toleranciát az allergénnel szemben. A tapasztalatok szerint a betegek 80-85 százaléka jól reagál a kezelésre, az eredmény pedig gyors és általában tartós.
Alkalmazása kezelésenként néhány percet vesz igénybe, mely fájdalommentes. A tünetek megjelenésekor a fénykezelést két héten át, kúraszerűen ajánlott alkalmazni, a kezelések számát a szakorvos javasolja. A tünetek súlyosságától függően 4-8 kezelést kapnak a betegek (heti 2 vagy 3 kezelés). A kezelések számát befolyásolja, hogy a beteg szed-e egyidejűleg antiallergiás készítményeket. Ebben az esetben elegendő, ha hetente két kezelést végeznek. Ha viszont a beteg valamilyen okból nem szedhet gyógyszert, ajánlott a kezelések számának a növelése.
A fényterápia ajánlott a gyógyszeres kezelés kiegészítésére, de önmagában is alkalmazható minden olyan esetben, amikor a gyógyszeres terápia nem megoldható. Például ajánlott olyanoknak, akiknél problémás a szteroid készítmények használata a doppinglista miatt, ill. terhesség vagy szoptatás idején.
A klinikailag tesztelt eljárás kizárólag szakorvos által diagnosztizált rhinitis allergica esetén alkalmazható kiegészítő terápiaként.
A kezelések egyetlen mellékhatása az orrnyálkahártya kiszáradása, mely A-vitamin olajjal megelőzhető.
14 év alatti gyermekeknél nem ajánlják a fénykezelést.
A kezelések megkezdését fül-orr gégészeti vizsgálat előzi meg, hogy kiszűrjék az anatómiai elváltozásokat. Az orrsövényferdülés vagy az orrpolip gátja lehet a kezelésnek, fontos az orrjáratok átjárhatósága.

 

 

Kolon-hidroterápia

A vastagbél vízterápiáját (kolon-hidroterápia) az USA-ban fejlesztették ki emésztőrendszeri- és anyagcsere-betegségek kezelésének céljából. Ez a módszer otthon nem végezhető, hanem csakis egy meghatározott biztonságos készülékkel, megfelelően hozzáértő személyzettel és orvosi felügyelettel.
A kolonhidroterápia hasonlít a beöntéshez, de lényegesen alaposabb a hatása. Nem csupán a vastagbél végső szakaszát, hanem a teljes vastagbelet kimossa a beavatkozás során a kezelést végző egészségügyi dolgozó. A vastagbél kiboltosulásaiban sokszor hosszú hónapok, esetleg évek óta kiürülni nem tudó megkövesedett széklet maradványokat képes kiüríteni, valamint a vastagbélpuffadást és széklet rendellenességeket okozó rendellenes bélflóráját.
Közel háromnegyed órára van szükség ahhoz, hogy a víz ingerlő hatására a lerakódott rétegek fellazuljanak és kisebb-nagyobb darabokban elkezdjenek kiürülni.
Egyéntől függő, hogy mennyi alkalomra van szükség, míg a vastagbél kitisztul. Általában 8-10 kezelésből álló sorozatot ajánlanak a kezelő gyógyászati központok, az első két-három alkalom között csak kevés idő telik el. A megkeményedett béltartalomnak többszöri alapos áztatásra van szüksége, amíg annyira felpuhul, hogy a víz már képes lesodorni róla kisebb darabokat. A krónkikus panaszokkal küszködők számára évente egy alkalommal legalább 10-15 kezelésből álló kúrát tanácsolnak, fenntartásként pedig 3-4 havonta 2-3 kezelést szokás ajánlani. Aki azonban csak megelőzésszerűen, vagy tisztítókúrák részeként végezteti a kolon-hidroterápiát, annak 3-5 alkalom is elegendő lehet.
A bélflóra regenerálása, rendezése céljából a kúrát követően bélbaktériumokat tartalmazó készítményeket célszerű egy ideig szedni. A kolon-hidroterápia hatásos módszer lehet az emésztőrendszer működésének helyreállítására, azonban a táplálkozás és az életmód reformja nélkül nem várható még a rendszeres kúráktól sem tartós hatás. Súlyosabb állapotokban tanácsos a kezeléseket böjtkúrával összekapcsolni. Olyankor ugyanis nemcsak a bélen, hanem a vesén, májon, bőrön és tüdőn keresztül történő salakanyag kiválasztás is fokozódik.
A kolon hidroterápia a tapasztalatok szerint sokszor krónikus légúti és bőrgyógyászati rendellenességek kiegészítő gyógykezelésében is komoly szerepet játszik.

 

 

 Gyógyító természet (fitoterápia)

 

 

 

Méz
A mézet manapság házi szerként elsősorban meghűléses-lázas betegségek és alvászavarok enyhítésére használják. Az apiterápiában (a méhtermékek modern felhasználásával foglalkozó tudományág) idegrendszeri, keringési, emésztési és kiválasztási panaszok kezelésére is ajánlják. Érdemes megemlíteni a méz felszívódást gyorsító hatását, aminek köszönhetően a mézes gyógytea vagy a kevés mézzel bevett gyógyszer hatása hamarabb érezhetővé válik.
Virágpor
A virágpor rendkívüli tápértékű anyag, hiszen összesen 22 elemet tartalmaz.
Az emberi szervezet számára legfontosabb összetevői:
- Vitaminok: A-provitamin, B1-, B2-, B3-, B6-csoport, pantoténsav, biotin, B12, folsav, kolin, inozitol, C, D, E, K, rutin;
- Ásványi anyagok: kalcium, foszfor, kálium, kén, nátrium, klór, magnézium, vas, mangán, réz, jód, cink, szilícium, molibdén, bór, titán;
- Enzimek és koenzimek: amiláz, foszfatáz, tejsav-dehidrogenáz, hidrolázok stb.
- Fehérjék/aminosavak;
- Hormonok: elsősorban szteroidok és gonadotrópok;
- Egyéb: nukleinsavak, flavonoidok, terpének stb.
A virágpor értékes anyagainak felvétele a megfelelő gyógyszerforma függvénye is a pollenszemek rendkívül ellenálló külső burka miatt. A virágpor hatásai közül fontos a felépítő (anabolikus) folyamatok serkentése, a méregtelenítés és az immunrendszer általános erősítése, emellett serkenti a vörösvértestképzést és a májfunkciókat is.
Diabétesz, súlyos allergia, illetve gyomorsavtúltengés esetén nem szehető!

 

 

Propolisz
A propolisz alapanyagául bizonyos fafajok gyantás viasza szolgál, amit azután a méhek feldolgoznak és átalakítanak. Feladata a kaptár védelme a fertőzésektől, rothadási folyamatoktól és gombáktól.
Erős fertőtlenítő-baktériumölő hatása miatt ősidők óta használták sebek, sérülések, fogproblémák kezelésében. Egyes vizsgálatok erős vírusellenes hatását mutatták ki.
A propolisz ajánlott indikációi (külsőleg és belsőleg): légúti panaszok, szájüregi és toroktáji nyálkahártya-problémák, bőrbetegségek, immungyengeség. Fontos a homogenizált készítmények használata, mivel a flavonoid tartalom erős ingadozást mutat.
Propolisz használata esetén a betegek egy részénél allergiás reakció keletkezhet.

 

 

Gelée Royal
A Gelée Royal a méhkirálynő tápláléka. Kiindulási anyaga a virágpor, amit a dajkaméhek speciális mirigyükben tovább alakítanak. Kiemelkedően nagy mennyiségű szénhidrátot és lipidet, emellett 16 féle aminosavat, hormonokat, enzimeket, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Erős baktérium- és gombaellenes hatásának köszönhetően évekig is eltartható, savanyú ízét viszont kevesen szeretik, ezért rendszerint más méhtermékekkel keverten fogyasztják.

 

 

A különféle méhtermékek magas tápértékük miatt elsősorban stresszhelyzetekben, valamint hosszabb betegségek utáni lábadozás időszakában jelenthetnek hathatós segítséget. Kiemelt alkalmazási területük a nőgyógyászat (változás kora) és a geriátria. Egyes vizsgálatok a Gelée Royal koleszterinszint-csökkentő és vérnyomás-szabályozó hatását mutatták ki. Bőrbarát hatóanyagai (pantoténsav, vitaminok stb.) miatt számos kozmetikum alkotórésze is. A Gelée Royal téli fogyasztásával egyes esetekben javulás érhető el súlyos pollenallergiától szenvedő betegeknél.

 

 

Noni
A trópusi országokban élő fa termését már 2000 éve is használták számos betegség gyógyítására. A nonibokor az örökzöldek közé tartozik, s az év minden hónapjában terem gyümölcsöt, így évi 12-14-szer lehet szüretelni.
Polinéziában évszázadok óta az egyik legtöbbet használt és legnagyobb becsben tartott növény a vadon élő noni. Gyümölcse valóságos házipatika, ezért is hívják az ott lakók a Morinda citrifoliát a növények királynőjének.
Afrikában elsősorban hashajtó, általános salaktalanító szerként tartják számon, Indiában főleg vitalizáló, vágyfokozó szerként alkalmazzák, Ausztráliában az asztma, allergia, megfázások legfőbb gyógyíre, Közép-Amerikában pedig gyulladások, fejfájás, reuma és daganatos betegségek kezelése esetén ajánlják.
A nyugati országok figyelme a 90-es évek elején fordult csak először a noni felé, miután több meghökkentő gyógyulási esetet tapasztaltak a gyümölcs fogyasztását követően. A kutatások során több mint 100 bioaktív hatóanyagot azonosítottak eddig, köztük számos vitamint, aminosavat, enzimet, alkaloidot, flavonoidot, nyomelemet, ásványt és többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ezek együttes aktivitásának köszönhető immunerősítő és sejtregeneráló hatása. Fő hatóanyagnak az antrakinont, a proxeronint, a poliszacharidokat, az aminocukrokat és a vitaminokat tartják, ám a tonizáló és salaktalanítást segítő másodlagos hatóanyagok scopoletin, alizarin, damnacantal is erősen hozzájárulnak a növény teljes hatásának kifejtéséhez.
A nonit kapszula, por és oldat formájában ma számos országban használják egészségmegőrzésére és a betegségek kezelésének kiegészítésére. Leghatásosabb kétség kívül a friss gyümölcs lenne, ám azok, akik nem valamelyik trópusi országban élnek, kénytelenek beérni a belőle készült termékkel. Sok vita folyik az egyes készítmények hatékonyságáról. Többen az oldat mellett kardoskodnak, mások pedig a fagyasztva szárított por és a belőle készült kapszula stabilitását hangsúlyozzák.
A szakirodalom és a kutatások alapján a következő esetekben ajánlott a noni fogyasztása:
- Erősítés, roborálás, vitalitásfokozás.
- Kimerültség, lehangoltság, alvászavarok.
- Visszatérő fertőzések, gyulladások (pl. légúti, kismedencei, ízületi, bőr).
- Immunrendszeri problémák (allergiás folyamatok, egyes autoimmun betegségek).
- Magas vérnyomás, érelmeszesedés.
- Egyes anyagcsere-betegségek, pl. diabétesz.
- Daganatos betegségek kiegészítő kezelése: a klinikai kezelések mellékhatásainak enyhítésére, az erőnlét javítására, a szervezet saját védekezőerőinek aktiválására.

 

 

Homoktövis
2-3 m magasra növő, tövises cserje, főleg parkokban, egyes folyóvizeink mentén, hordalékos, köves vagy agyagos területeken (Alföld, Duna-Tisza közén) fordul elő. Néhol díszcserjeként termesztik, de homokos területekre is telepítik, mert homokkötésre kiválóan alkalmas. A homoktövis levelei hosszúkásak, lándzsa alakúak, ép szélűek. Levélhónaljban nyíló, apró sárga virágai márciustól májusig nyílnak, melyek csomókba szerveződnek.
A "homok aranyának" nevezett narancssárga színű, borsónyi nagyságú termésének egy magja van. Termését az érés elejétől az első fagyokig gyűjtik.
Gyógyításra a terméshús kivonatát és a mag hidegen sajtolt olaját használják, melyet a tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmaznak. A leveleiből főzött tea általános roboráló hatású.
Álbogyó termése nagy mennyiségű C-vitamint (0,2-1%), E-vitamint (0,1%) és A-provitamint (kb. 0,25%), valamint B- és F-vitamint tartalmaz. Jelentős a vízben oldódó sárga flavonoid-, a zsírban oldódó karotin-, olaj-, valamint szervessav- és cukortartalma. Ezenkívül nagyobb mennyiségű ásványi anyag (Ca, Mg, Zn) is található benne.
A homoktövis immunerősítő hatása mellett egyéb gyógyhatásai is ismertek: gyógyítja a nehezen gyógyuló sebeket és fagyási sérüléseket, fokozza a zsíranyagcserét, ezáltal segíti az optimális testsúly megtartását, gátolja a tumorok növekedését, enyhíti a rákos betegek sugárterápia során fellépő kellemetlen tüneteit, antioxidáns és védi a májat, segíti a gyomor- és nyombélfekélyek gyógyulását, gátolja a hajhullást, csökkenti a ráncok kialakulását, ezáltal késlelteti az öregedést, javítja a szívműködést, erősíti a kötőszövetet, így csökkenti a narancsbőr kialakulását.

 

 

Bíbor kasvirág
Európában vadon nem terem, sok kertben szép és mutatós dísznövényként nevelik. Virágzata kúp alakú, a csöves virágok pedig bíborszínűek, és júniustól szeptemberig virágzanak.
Gyógyászati célokra hol gyökerét vagy virágját, hol az egész növényt használják. Ezekből főleg alkoholos kivonatot készítenek. A növény számos módon küzd a fertőzések ellen. A kasvirág a fertőzést okozó vírusok, baktériumok, gombák sok fajtáját pusztítja el.
Sikeresen alkalmazható: megfázás, influenza, mandulagyulladás, hörghurut, allergia, sérülések, pikkelysömör, fülgyulladás vagy más gyulladásos betegség esetén.
Olyan természetes antibiotikumot (echinakozid) tartalmaz, amely hatásában hasonlít a penicillinre. Ennek köszönhetően a kasvirág megvédi a szöveteket a támadó mikroorganizmusok rohama ellen.
Legfontosabb hatóanyaga az arabinogalaktán nevű szénhidrát, mely rákötődik a szervezetbe bekerülő idegen betolakodókra. Odavonzza a fehérvérsejteket, fokozza azok szaporodását, növelve ezzel a szervezet ellenálló képességét. Fontos szerepe van az AIDS kezelésében, a reumatikus ízületi gyulladások gyógyításában és ígéretes a rák elleni küzdelemben is.

 

 

Grapefruitmag-kivonat
Természetes vírusölő, baktériumölő, gombaölő, és parazitaellenes hatása ma már közismert. A citrus bioflavonoidok gyökbefogó és antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek, a C-vitamin hatását fokozzák, bomlását gátolják. A kapillárisok kóros átjárhatóságát és törékenységét csökkentik. Az emberi szervezet zavartalan működéséhez szükséges ún. esszenciális anyagok, ezért P-vitaminnak vagy permeabilitási faktornak nevezik.
A kivonat 800 baktérium- és vírustörzs, valamint 100 gombafaj és számos egysejtű parazita növekedését már nagy hígításban is gátolja, ugyanakkor a fiziológiás baktériumflórát nem károsítja. Hatóanyagai elpusztítják a kórokozók citoplazmájának membránját, és szabályosan kiéheztetik oket anélkül, hogy károsítanák az emberi szervezetet.
Szintén rendkívül nagy jelentőségű, hogy a grapefruit mag kivonat nem károsítja a barátságos bélbaktériumokat és serkenti az immunrendszert. A grapefruit mag kivonat mindenekelőtt bioflavonoidokat, glikozidákat, C-vitamint tartalmaz. A fertőtlenítő hatás szintén a flavonoidoknak köszönhető, mint ahogy valószínűleg az is, hogy a grapefruit magnál, az antibiotikumokkal ellentétben, nem alakulhat ki baktérium rezisztencia. Keserű íze miatt a kitűnő gyomorerősítő (gyomorkeserűként működik). Sikeresen alkalmazzák már gyomor- és bélpanaszok esetén, torok-, orr- fülfertőzések, különböző gombás megbetegedések kezelésére, de hatásos a fogínygyulladás és a hüvelyfertőzés gyógyításában is.
Fontos, hogy csak hígítva használható a magkoncentrátum.

 

 

Grapefruit gyümölcs
A gyümölcs fogyasztása kiegészítőként felgyorsítja, hatásosabbá teszi a fogyókúrát. Hatása egyrészt a grapefruit rostok rendkívül magas folyadékfelvevő képességén alapul, mivel azok a folyadék hatására a gyomorban megduzzadva teltségérzetet keltenek. Másrészt képes a zsírok, az állati zsírok lebontására, ily módon koleszterinszintre is kedvező befolyással bír.
A grapefruit májtisztító hatását is kiemelik a természetgyógyászok, mégpedig a nem mindenki által kedvelt kesernyés íznek tulajdonítva azt. A máj megtisztításával a káliumban dús gyümölcs a vérünket is megszabadítja a lerakódástól. A savas vért lúgosabbá teszi, így az egész szervezet a gyógyulás útjára lép. A grapefruit hat a szív működésére, és a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik.
A grapefruit bioflavon tartalmú, hesperidint és rutént is tartalmaz. Ezek az anyagok közvetlenül a sárga héja alatt vannak, a fehér részben, és elősegítik a kapilláris erek regenerálódását. Ezeknek az ereknek a károsodása, eldugulása először a veséken érezteti hatását, ezért a gyümölcs rendszeres fogyasztása a vesékre és a húgyutakra is jó hatással van.
Ha a grapefruit levét fogyasztva azt vízzel higítjuk, soha ne tegyünk bele cukrot vagy mézet.

 

 

Kombuchagomba-tea
A kombuchagomba-teában a szervezet működését segítő sejtek milliói él-nek, amelyek először a bélflórát, majd a teljes szervezetet méregtelenítik és regenerálják. Méregteleníti a szervezetet azáltal, hogy kioldja és kémiailag megköti a májból és a testnedvekből felszabadult mérgeket. Helyreállítja a bélflórát, majd regenerálja az egész szervezetet. Javítja a vérkeringést, elősegíti a vitaminok és ásványi anyagok tökéletes felszívódását.
Teljes spektrumú B-vitaminkomplex természetes forrása. Erősíti az immunrendszert, rugalmassá teszi a kötőszöveteket, fogyaszt és fiatalít. Természetes antibiotikus hatású. Egészséges embereknél jobb közérzetet, nagyobb szellemi teljesítményt, és fizikai erőnlétet biztosít.
A tea rendszeres fogyasztása többek között Q-10 koenzimjének köszönhetően csökkenti a ráncok képződését, segít megőrizni a fiatalságot. A papaya a kombuchával együtt segít megelőzni a rák kialakulását.
A tea gyógyítja az izületi gyulladást, enyhíti az izomfájdalmakat, stabilizálja a vérnyomást, állandó jó közérzetet és alvást biztosít. Oldja a stresszt, orvosolja a gyomor- és bélpanaszokat, tisztítja a vért, erősíti a vesét, oldja az epe- és vesekövet. Csökkenti a koleszterin-szintet és rugalmassá teszi a vénákat, artériákat. Segít a súlycsökkenésben, a zsírszövetek lebontásában. Erősíti az immunrendszert. Enyhíti a menopauza tüneteit.
A tea fogyasztásánál figyelni kell arra, hogy fokozatosan növeljük az adagot, mert a hirtelen elfogyasztott nagyobb mennyiség bélpanaszokat (hasmenést) okozhat. Kezdetben napi hat evőkanállal javasolt fogyasztani, emellett sok vizet (ásványvizet) kell inni. A sok folyadékkal a távozó méreganyagok hamarabb kiürülnek. Amint a szervezet megszokta a teát, nagyobb mennyiségben is fogyasztható.
Általában 2-3 dl kombuchatea javasolt naponta: egy deciliter reggeli előtt az emésztőrendszer tisztítására, és egy-egy decilitert ebéd és vacsora után az emésztés elősegítésére. Nagyobb folyadékvesztésnél, ill. forró nyári napokon vagy nagyobb fizikai megterheléseket követően, ásványvízzel fele-fele arányban hígítva ennek többszöröse is fogyasztható. A kúra javasolt ideje 3-6 hónap, majd 1 hónap szünetet tartva újrakezdhetjük a kúrát.

 

 

Aloe
Az Aloe növény meleg, trópusi területeken nő és nem éli túl a fagyot. Körülbelül 200 faja ismeretes, de az aloe vera, ami latinul "igazi aloé"-t jelent, bizonyult a leghatásosabb orvosságnak. Kizárólag a húsos leveleiből kicsurgatott, vagy más eljárással kinyert sejtnedvet használják gyógyászati célokra. Sokféle betegség kezelésére alkalmas, rendszeres fogyasztása segít az egészség megőrzésében.
Híres baktériumölő hatásáról, segít a rák elleni küzdelemben, immunrendszer erősítő, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő, hiszen belsőleg használva elősegíti az általános gyógyulást. Antibakteriális hatása révén alkalmas bakteriális fertőzések megszüntetésére a vastag- és vékonybélben. Aloin tartalma miatt természetes fogyasztószer. Szintén hatásos gyomorfekély esetén, mivel csökkenti a fekélyt okozó gyomorsav termelődését.
A növény kb. 60-90 cm magasra nő, szétágazó, 40-50 cm hosszúságú, világoszöld szarutüskékkel ellátott levelei 6-10 cm szélesek. Az aloe levelének fedőrétege, "bőre" kutikulával fedett, mely megtartja és feldolgozza az esővizet és a meleg levegőt. E réteg alatt található az epidermisz, amely alatt a sárgás-vörös lét (kalcium-oxalátot) tartalmazó sejteket értjük, és amely nedv enyhe hashajtó hatásáról ismert. Az értékes gél ezután következik, amely a húsos, leves, könnyen törő tüskékkel védett levelekben található, a rostszövetek celláiban, amelyekben egy bonyolult vegyi folyamat (metabolizmus) eredményeképpen létrejön a színtelen, lágy, keserű anyag, amely gyógyító tulajdonságai miatt olyan keresett napjainkban is. A növényekről minden 6-8. hétben le lehet szedni 3-4 levelet.
Kémiai elemzések során kiderült, hogy a tiszta aloe-gélben aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok, enzimek, fehérjék, poliszacharidok és biológiai stimulátorok vannak.