Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lelki tükör feleségek, édesanyák részére

2008.05.22

Lelki tükör feleségek, édesanyák részére:

 


Lelkem:
Törekszem-e arra, hogy lelki életem buzgó, de kiegyensúlyozott legyen? Istenről alkotott fogalmam komoly, értelmes-e? Kellőképpen tisztelem-e a Szűzanyát? példaképemnek tartom? Szentgyónásaim? Rendszeresen, de nem túl gyakran végzem-e? Nem tartom-e jelentéktelennek a szeretet elleni bűnöket? Szentáldozásaim? Amikor tehetem, szívesen járulok-e szentségekhez, hogy Krisztussal találkozzam? De nem szokásból? Pontos vagyok-e és nem késnek-e miattam a családtagjaim? Ha tehetem, hétköznap is elmegyek néha templomba? Imámat buzgón, értelmesen végzem-e? Nem vagyok-e túl érzékeny, ingerlékeny? Tudom-e fegyelmezni magam? Nem törődöm-e sokat mások véleményével?


Értelmem:
Igyekszem-e művelni magam? Nem mondom-e hamar férjemnek, gyermekeimnek, hogy valami nem érdekel? Olvasok-e értelmemet fejlesztő, ismereteimet szélesítő műveket?
bővítem-e vallási ismereteimet?

Külsőm:
Ügyelek-e arra, hogy gondozott legyen külsőm? Nem vagyok-e otthon rendetlen, taszító? Nem költök-e túl sokat fölösleges szépítőszerekre és ezekkel nem okozok-e ellentétet? Öltözködésem nem lépi-e át az illendőség határát?

Otthonom:
Igyekszem-e széppé, barátságossá tenni, hogy ott férjem, gyermekeim jól érezzék magukat? Szívesen látom-e vendégül férjem, gyermekeim barátait? Nem viszem-e túlzásba a rendszeretetet? Vallásos légkört teremtek-e otthon? Jól beosztom-e a pénzt?

Étkezések:
Törekszem-e a rendszerességre, pontosságra? Ügyelek-e arra, hogy az étrend változatos legyen, hogy ne kerüljön túl sokba de kedvében járjak mindenkinek? Terített asztalnál, barátságos légkörben étkezünk-e? Szoktunk-e imádkozni étkezés előtt és után? Oktatom-e gyermekeimet illemszabályokra?

Férjem:
Szeretem-e úgy mint régen? Igyekszem-e még tetszeni neki? Érdeklődöm-e a munkája iránt? Meghallgatom-e a problémáit, segítek-e neki? Nem korholom-e túl sokat, nem szégyenítem-e meg mások előtt? Dícsérem-e néha? Megköszönöm-e ha segít? nem vagyok hozzá bizalmatlan? Megbeszéljük a problémákat? Házaséletben megadom-e jogos kívánságát?

Gyermekeim:
Átérzem-e az anyaság szent feladatát? Nem kerülöm-e az anyaságot? Igyekszem-e elsajátítani nevelési elveket? Bizalmasan megbeszélek-e a gyerekeimmel minden kérdést? Ellenőrzöm-e őket? (tanulás, barátkozás, mozi, tv) Járnak-e hittanra?

Munkahelyem:
Fontos-e hogy dolgozzam? Nem maradhatnék-e családommal? Bekapcsolódom-e az intrikákba, pletykákba? Segítek-e ahol lehet? Jó tanácsot adok-e ha kérdeznek?