Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lelki tükör férjek, apák számára

2008.05.22

Lelki tükör férjek, apák számára:

 


Lelkem:
Törődöm-e lelkemmel? Ki számomra Isten? Atya, jóbarát, vagy csak holmi fenyegető hatalom, netán biztosító? Ismerem-e a hitigazságokat? Forgatom-e a szentírást? lelki témájú könyveket? Figyelem-e a szentbeszédet? Imaéletem? Átélem-e a közös ima erejét? Gyakran áldozom? Úgy értékelem, mint találkozást Krisztussal? Bemegyek-e napközben néha a templomba? Részt veszek-e misén akkor is, ha nem kötelező?

Értelmem:
Igyekszem-e továbbfejleszteni magam saját és családom érdekében? Szeretek-e olvasni jó könyveket, vagy kielégít az újság és a vicclap? Tudok-e válogatni a filmek és a Tv darabok között?

Külsőm:
Eddzem-e eléggé testemet? Sport, séta, kirándulás...vagy lustaság? Ügyelek-e arra, hogy külsőm rendes legyen? Vagy túl finomkodó? Családom, feleségem körében is rendes, tisztességes a külsőm?

Otthonom:
Törődök-e én is otthonommal, vagy minden munkát feleségemre hagyok? nem bosszantom feleségemet rendetlenséggel? Gyerekeim példát vehetnek tőlem rendszeretetben? Mit teszek, ha valami nem az én elképzelésem szerint történik? Jól érzem magam otthon? Miattam más nem érzi rosszul magát? Milyen vagyok otthon? Mogorva, hallgatag, türelmetlen, vagy derűs, vidám, segítőkész?

Munkám:
Szeretem-e a munkámat? Pontosan, becsületesen végzem-e? Milyen a viselkedésem a nők iránt? Ha feleségem, lányom látná? Engedném-e hogy velük úgy bánjanak, mint én más nőkkel? Ha segítségre szorul valamelyik munkatársam? Szolgálom-e a közösség javát? Jobb lett-e általam a közösség élete?

Feleségem:
Szeretem-e úgy mint régen? Kimutatom-e a szeretetem? Meglepem-e néha egy kis ajándék- kal? Megcsókolom-e, ha elmegyek, vagy hazajövök? Elismerem-e néha, hogy milyen csinos? Megdicsérem-e a lakás tisztaságáért, jó ételért, tiszta ruháért, vagy csak a hibát veszem mindig észre? Segítek-e neki? Házaséletünkben tapintatos, fegyelmezett vagyok-e? Ha ő beteg, kiszolgálom-e eléggé, s ha én vagyok beteg, nem válok-e nyűgössé?

Gyermekeim:
Átérzem-e az édesapai hivatás nagyságát? Kész vagyok-e áldozatot hozni családomért? Az anyagiak biztosításán túl teszek-e többet is? Jó példát látnak-e tőlem gyermekeim? Szívesen áldozom- e nekik szabadidőmet? Nem bírálom-e előttük tanáraikat? Egyeztetem-e nevelési formámat feleségemével?