Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A bántalmazás verbális, érzelmi és fizikai formái

2009.04.19

A bántalmazás formái

 

Verbális bántalmazásról akkor beszélünk, ha valakit hosszabb ideig csúfolnak, viccnek álcázva leszólnak, elveszik az önbizalmát, mert nem ismerik el a teljesítményét, sértő neveken szólítanak, megalázó helyzetekbe hoznak. A verbális erőszak a másik természetét, képességeit támadja. Lehet nyílt és rejtett. A bántalmazó tudatában van annak, hogy rossz érzéseket okoz a másiknak.

 

Fizikai bántalmazásról akkor van szó, amikor valakit fájdalommal járó testi sérelem ér, megütik, megrúgják, tépik a haját, vagy megitatnak vele több liter vizet, csikket nyomnak el a tenyerében, nem adnak neki enni, szexuálisan bántalmazzák.

 

Az érzelmi bántalmazás természetesen a fizikai és a szóbeli bántalmazást is magában foglalja, de a személyiséget leginkább károsító formája a személyességet teljesen megvonó magatartás (kirekesztés), a teljes közöny a másik felé, akin keresztülnéznek, akinek a „létére” nem reagálnak, akihez nem szólnak, és egyáltalán nem vonják be a hétköznapi társas helyzetekbe, vagy olyan dolgokra kényszerítik, amelyek megalázóak, rossz érzésekkel járnak.

 

A szóbeli bántalmazás formái

 

A kirekesztés, amely a kapcsolat jellegének megfelelő intimitás hiányával jár. Elmarad az érintett bevonása a közös tevékenységbe, és nincs reagálás az ő megnyilvánulásaira, tetteire. A kommunikáció csak a legszükségesebbekre korlátozódik. Távolságtartás, hűvös közöny, lenéző arcjáték kíséri.

 

Sértő néven való megszólítás, csúfolódás. A sértő becenevek és gúnynevek legtöbbször valamilyen testi jellemzőre, negatív tulajdonságra vagy hiányosságra utalnak. Olykor a viccesnek talált becenevek is sérthetik a másik méltóságát.

 

Leszólás, amikor leértékelik a másik érzéseit, élményeit, teljesítményét. Mivel ez a visszajelzés tagadja az érintett valóságról és önmagáról szerzett tapasztalatát, az ő énképének, önbecsülésének alakulására nézve rendkívül romboló hatású.

 

Viccnek álcázott bántalmazás, amikor valaki durván, esetleg szellemesen, de mindig lekicsinylő megjegyzést tesz a másikra, s ezzel elbizonytalanítja, megalázza őt.

 

A fenyegetés a félelem gerjesztésével manipulál. Olyan történéssel riogat, amely a másiknak lelki vagy testi fájdalmat, veszteséget, rossz érzést okoz.

 

Az állandó kritizálás, szidalmazás a szóbeli bántalmazás nyílt formája. Minden helyzetben hibáztatja valamiért a másikat. Bármit is tesz a célszemély, csak negatív minősítést kaphat. Gyakran a bűnbakképzés kísérőjelensége.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Miskolc Ucekaj dülő 75645

(Róna Ágnes, 2016.05.12 00:21)

Az utóbbi éveben a szomszédommal történő konfliktust, sajnos nem tudom kivédeni, de ennek még az okát sem tudom megfejteni, verbálisan bántanak , megaláznak. Visszaélnek a többségi és fizikai fölényükkel. A saját ingatlanom területén képesek üvöltözni, a telefonom majd kiverték a kezemből. Ok: jeleztem korábban hivatalos helyen agressziv magatartásukat. Az ingatlanom áron alul akarják megvásárolni /viccesen közölték másik szomszédommal: Ágit kicsináljuk idegileg, majd eladja a házat nekünk. Hová fordulhatok segítségért, ez a kérdésem.

Re:

(B.A.P., 2012.08.10 14:28)

Röviden annyi a válaszom, hogy a viselkedésünk elhelyezhető egy passzivitás-agresszivitás tengelyen, mely a saját érdekeink érvényesítését és mások érdekeinek figyelembevételét fejezi ki. Valahol e két szélsőség között kell megtalálni az egészséges középutat, amit úgy is neveznek, hogy asszertivitás, azaz "mások érdekeit is figyelembe vevő önérvényesítés" Erről bővebben az önérvényesítési tanácsok menüben lehet olvasni. Az, hogy valaki miért viselkedik agresszíven, az legalább olyan soktényezős személyiségfejlődési probléma, mint az amikor valaki passzívan eltűri mások zsarnokoskodását. Mindkét esetben kellő önismerettel és gondolkodásmódbeli és viselkedéses változás segíthet kimászni az ördögi körből. Sokat segíthet mindkét esetben a kognitív-behavior pszichoterápia, ami ma már általánosan hozzáférhető Magyarországon is.

Bántalmazás áldozata vagyok

(cornflakesdelirium, 2011.08.29 13:19)

Érdekes... Választ kerestem arra mi lehet a párommal. Régebben nem sértegetőzött,nem bántott. Akkor először viccelődve kezdett el sértegetni,utána jött a lekezelő bánásmód,szóbeli és érzelmi bántalmazás négyszemközt,majd társaságban én lettem a vicc köztárgya.
Szerettem volna megtudni mi is az oka ennek,hisz mindent megtettem értünk. És a viszonzás helyett csak azt kaptam hogy sértegetett,bántott engem. Rajtakaptam magam,hogy semmi önbizalmam nem maradt,és úgy érzem senkinek a világon nem tudok megfelelni. Szeretkezés után kizárt a szobából,sértő szavakat vágott hozzám mint pl: "kopj le","kuss","hányok tőled" pedig esküszöm én voltam a legszeretőbb legodaadóbb és leghűségesebb ember akit valaha találhatott volna. Szeretném ha elmondaná mi a kiváltó oka ennek a viselkedésnek...előre is köszönöm.

Re: Bántalmazás áldozata vagyok

(Keresztúri Emíilia, 2012.08.10 12:32)

G8UHK