Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A haldoklás fázisai

2009.06.09

A haldoklás fázisai

 

A haldoklás mai felfogásunk szerint betegség, kórházi körülményekhez kényszerítjük a haldoklót, izoláljuk, így kevesebb gond van vele - vallják sokan - sajnos. A halál tabu jelleget öltött, emocionálisan nem merjük megélni önnön elmúlásunkat, ezért is szigeteljük el a haldoklót. Pedig a haldoklóval beszélni kell (nemcsak a gyászolóval), méghozzá reménytelien, de reálisan!  Később a verbális kommunikáció hangsúlya csökken, az érintés, vagy a puszta együttlét, ottlét lesz domináns.

 

A haldoklás fázisait Elisabeth Kübler-Ross állapította meg.  

 

  • I. elutasítás. „Ez tévedés, ez nem lehet igaz. Ez nem az én HIV-+ eredményem, biztosan elcserélték vagy az orvos tévedett!"

 

  • II. düh, harag. A szlogen: „Miért pont én, miért pont velem kellett ennek megtörténnie? De azért foglalkozzatok velem.

 

  • III. alkudozás. Egyezségkötés a halállal: „Csak azt éljem meg, hogy lássam újra a nyíló virágokat, vagy az unokám megszületését!" Elfogadás jellemzi.

 

  • IV. depresszió állapota. Segíti ezt az átalakulási folyamatot, ezért preparációs (előkészítő) depressziónak is nevezzük.

 

  • V. belenyugvás. „Ennek valamiért így kellett lennie." Nincs már sem düh, sem vágy.

 

A gyermekek haláltudata 7 éves kor körül alakul ki. Szimbolikusan eljátssza a halált, eltemeti a játékállatkáját. Verbálisan is tetten érhető, hogy a gyermek tisztában van a halálával: „Ne vedd már meg nekem azt a biciklit!".

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Amikor az anyukám meghalt ,lelkileg belehaltam én is.

(Rozália, 2012.06.28 17:02)

Az én anyukám csendben hirtelen halt meg , bennem azóta is egy hatalmas ürt hagyva hátra.És egyenlőre nem tudom be fog -e ez a seb gyógyulni.
Hogy mi az mi fáj , hogy mi az amiért igy gondolom még magam se tudom .
Talán büntudat a sok évnyi nem kellő odafigyelés miatt , vagy " világharag " hogy nem tudott még várni a Teremtő amikor elszólitotta anyukámat.
Mert azt az embert veszítettem el , aki mindig is értem élt.
Talán mert ennek így kellett történnie.