Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az öregedés

2009.06.09

Az öregedés

 

Az öregedés definíciója: A test működésében és felépítésében, illetve a személy alkalmazkodó képességében bekövetkező változások meghatározott rendszere.

Erik Erikson fejlődéselmélete szerint ez az integritás vagy kétségbeesés időszaka. Ha sikeres volt az élete, akkor az öregkor konfliktusán egészségesen túllép az egyén, összeszedett személyiség lesz.

Társadalmi ambivalencia: mindenki sokáig akar élni, ám senki sem akar megöregedni. 

 

Számos frusztráció: több idejük lenne olvasni, televíziót nézni, ám épp ekkor romlik a látásuk és hallásuk. Az öregedő test kevésbé vonzó, betegségek ütik fel a fejüket, feledékennyé válnak, kognitív struktúráik leépülnek. Csökken az alvásigény, több idő jutna a kreativitásra, ám éppen a kognitív funkciók csökkenése miatt nehezített mindez. Ez utóbbi főleg értelmiségi pályán mozgó esetében nyomasztó. Jellemző a szociális izoláció és a presztízs csökkenése, elveszítik szociális fitneszüket, magány, egzisztenciális nehézségek, kiszolgáltatottság, hasznavehetetlenség kínzó érzése. Az impotencia lehangolóan jelentkezik, a férfiak szexuális identitását tépázza. Az inaktivitás miatt sokan visszavonulnak, depressziósak lesznek, vagy elöregítik magukat. Mások a fontosságukat glorifikálják „Nélkülem nem mennétek semmire!".

 

Öregtípusok

 

  • 1. konstruktívak: új hobbit keresnek maguknak, pl. megtanulják a mobiltelefon, Internet használatot, haladnak a korral, feltalálják magukat

 

  • 2. függőségben élők: „Rászorulok a gyermekeimre, velük kell laknom. Segítsetek nekem, gondozzatok!"

 

  • 3. védelembe vonulók: „Bocs, hogy élek!" típus

 

  • 4. rosszindulatúak: nehezen fogadják el, hogy megöregedtek, nem békéltek meg azzal, hogy át kell adni a stafétabotot a fiatalságnak

 

  • 5. öngyűlölők: meg akarnak halni

 

Öregkorban leggyakoribb patológiák: suicidum, hipochondria, alkoholizmus (a szorongás oldására), toxikománia (gyógyszerfüggés, éppen a képzelt betegségek miatt), kriminalitás, átmeneti önkontrollvesztés (pl.: a nővérke alá nyúl, aki ágytálazza éppen), szexuális bűnözés (pedofília).

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.