Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Frontérzékenység

2009.04.19

Frontérzékenység

 

A front gyakori jelenség, és hazánkban különösen sokszor, évente több, mint száz alkalommal - vagyis pár naponta - keseríti meg számos honfitársunk életét. A front lehet hideg és meleg egyaránt, a frontérzékeny ember pedig rosszul reagál rá, tűrőképességéhez mérten erősebb vagy gyengébb tünetekkel. 

Vannak, akiket a melegfront, van, akiket a hidegfront fordít ki önmagukból. Van, akinek teljesen mindegy, milyen irányba indul el a hőmérő higanyszála - minden hirtelen bekövetkező időjárás - változásra reagál: persze rosszul.

 

A front - panaszokat olyan jelenségek okozzák, mint a légnyomás-és hőmérsékletingadozás, vagy a levegő páratartalmának hirtelen megnövekedése, sőt; a szélsebesség megváltozása is tüneteket generál. A frontérzékenységet erősen befolyásolja a szervezet és az idegrendszer általános állapota, vagyis akik egyébként is pszichés, illetve szomatikus panaszokkal küzdenek, azoknál sokkal valószínűbb az is, hogy érzékenyen reagálnak az időjárás hirtelen megváltozására. Ebből következik az is, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott életmódot folytatók körében sokkal kevésbé fordul elő frontérzékenység, illetve, hogy a panaszok előfordulása a jellemzően túlterhelt nők körében a leggyakoribb.

 

A melegfrontra érzékenyek a front beköszönte előtt pár órával már érzik a tüneteket. Ingerlékenység, fáradékonyság, koncentrációzavar, álmosság jelzi a meleg idő beköszöntét az arra érzékenyeknél. Jellemző tünet a szapora légzés, a vérnyomás emelkedése, a magas pulzusszám is. Sajnos, a melegfront hajlamosít a depresszióra trombózis kialakulására is.

 

A hidegfront inkább már az időjárás megváltozása után kínozza az embert. A hidegfront hatására az idegrendszer ellazul, az ingerlékenység csökken. Tompulnak a reflexek, álmosságérzés, nehézkesebb gondolkodás és fejfájás kísérheti a változást. A hidegfrontra érzékenyek szédülnek, álmosak, a migrénre hajlamosakat komoly fejfájás kínozza, a gyomor, -vese és epebetegek pedig görcsök jelentkezésével is számolhatnak. Az asztmás rohamok, az allergiás tünetek felerősödnek, és fokozódnak az ízületi fájdalmak is. A hasi görcsök (vese-, epegörcs, hasi kólika) mellett a szív koszorúereinek görcsveszélye is nő. Lassúbbá válhat a szívműködés, ennek következménye lehet a vérnyomás csökkenése. A reumás fájdalmak fokozódását is okozhatja a közvetlen hideghatás.

 

Frontváltozások idején a levegő oxigéntartalma valamelyest csökken, tehát a szervezet megfelelő oxigénellátásához erősebb légzésre van szükség. Ez a jelenség okozhat nehéz légzést, "fulladást", illetve a szívelégtelenségben szenvedőknél komolyabb légzési problémákat is. A frontok jelentősen ronthatják a pánikbetegek állapotát. Emelkedhet a szorongásszintjük, ami hatással van a lélegzés gyakoriságára, a szívritmusa, a vérnyomásra. Vannak adatok arra is, hogy a levegő megváltozott ionösszetétele a pánikbetegségben is szerepet játszó szerotonin nevű ingerületátvivő anyag koncentrációjára hat, megzavarva ezáltal az egyébként is sérülékeny szabályozási rendszert. A fronthatások enyhítésére a szekemberek a B1-, a D- és az E-vitamin pótlását ajánlják, illetve e mellett patikában kapható gyógynövényi szerel is csökkenthetők a kellemetlen tünetek. A magas kálium- és magnéziumtartalmú ételek fogyasztása is segíthet átvészelni a fronthatások időszakát.

 

Időjárási frontok

 

Tünetek

Nedves, meleg légtömegek Migrén, fejfájás, csökkent véralvadási képesség, embólia, trombózis, fokozódó hajlam a szívinfarktusra, valamint a gyulladásra, depresszió, alacsonyabb vérnyomás, fantomfájdalmak fellépése, alvászavarok. Gyakrabban fordulnak elő balesetek.

Tartós meleg Embólia, erősödő szívinfarktus -és gyulladási hajlam, alvászavarok. A balesetek ilyenkor gyakoribbak. 

Alacsony légköri nyomás Fejfájás, a szívinfarktus kockázata növekszik

Nedves, hideg levegő Fejfájás, magasabb vérnyomás, fokozódó görcshajlam, koszorúér-elégtelenség, növekvő kockázat a szívinfarktusra, ízületi gyulladások, reumás panaszok fokozódása, hasfájás, felvúvódás(puffadás) 

Tartós rossz időjárás Koszorúér-elégtelenség, ízületi gyulladás, reuma, puffadás, hasfájás, hascsikarás

Szép, de erősen szeles idő Fejfájás, fokozódó görcshajlam, csökkenő vérnyomás, alvászavarok 

 

Bár a frontérzékenység főként a túlhajszolt vagy stresszes életet élő, instabilabb idegállapotú, gyengébb fizikumú, betegségre hajlamosabb vagy beteg felnőtteket kínozza, az időjárás-változás azokra is hat, akik semmiféle tünetet nem produkálnak - a testhőmérséklet stabilizálása érdekében az ő szerveztük működése is megváltozik, csak ők maguk ezt nem, vagy csak nagyon ritkán, alig érzékelik.

 

Front - érzékenyek lehetnek a gyermekek is, főleg a kicsinyek, egy-két éves korukig is akár. A leggyakoribb és leghevesebb panaszok kicsiknél az erősen szeles napokon jelentkeznek. Front idején a babák nyugtalanok, sírnak, rosszul vagy épen túl sokat alszanak, étvágyuk is megváltozik. A jelenség nem kóros, a tünetek általában két - három napig tartanak. Sajnos, front-érzékenység örökölhető, vagyis ha a mama front-érzékeny, gyermeke is valószínűbben reagál rosszul az időjárás-változásra.

 

Érdekességképpen érdemes megemlíteni, hogy nemcsak az emberek - az állatok is megérzik az időjárás-változást. A macskák ilyenkor különös gondot fordítanak bundájuk tisztogatására, a kakasok a szokásosnál is többet kukorékolnak, a pókok pedig a front elmúltáig elnapolják a munkát. Sajnos, ezt mi nem tehetjük meg - de számos gyógynövényi szerrel csökkenthetjük a front okozta tüneteket.


 
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.