Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érvényesítsd magad!

2009.11.27

Érvényesítsd magad!

Avagy az önérvényesítés technikái a munka és a magánélet világában

Hangzatos kifejezés, de nem lehet egyetlen szóval kifejezni, mit is jelent az asszertivitás. Röviden egy olyan kommunikációs módszer, amely ötvözi az önérvényesítést és mások érdekeinek figyelembe vételét. A szándékok és célok nyílt, egyenes kifejezése, amely során nem „nyertes-vesztes” meccseket játszunk a konfliktusokban, hanem közös megoldást keresünk. Ez a fajta magatartás és kommunikáció pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresek legyünk a munkánkban és a magánéletünkben.

 

Mi van, ha nem asszertív a viselkedésed?

Asszertivitás hiányában gyakran érezheted, hogy:
  • Sokszor szeretnél nemet mondani a főnöködnek, de nem mersz.
  • Bele sem kezdesz egy vitába, hiszen meggyőződésed, hogy úgy sem szállhatsz ki belőle másként, csak vesztesként.
  • Otthon őrizgeted azokat a hibás termékeket, amelyeket szégyelltél visszavinni – garanciális időn belül.
  • Habozás nélkül megváltoztatod a rég eltervezett programodat, ha a főnököd váratlan túlórát kér tőled.
  • Gyermekeid bármiféle kérése parancs számodra.
  • Évek óta vágyakozol egy magasabb beosztás után, de erről sosem beszéltél senkinek.

 

Személyiség típusok

Passzív

Önmagát értéktelenebbnek tartja másoknál, és meggyőződése, hogy mások is ezt gondolják róla. Gyakran eleve úgy ítéli meg a helyzetet, hogy kudarcot fog vallani, ezért inkább kikerüli a legkisebb konfliktust is. Meg sem próbálja az érdekeit képviselni, szinte azonnal megadja magát.

Agresszív

Nem feltétlenül durván erőszakos, sokkal inkább az alacsony önértékelését kompenzálja látszólagos önbizalommal. Éppen mivel kitűnőnek szeretné látni magát, alulértékel másokat. Tetteti, hogy egyeduralkodó, hogy nincs szüksége másokra, döntéseiben nem veszi figyelembe mások véleményét.

Manipulatív

Hátulról, ügyeskedve próbálja elérni a céljait, mert nem bízik sem magában, sem másokban. Nem tudja elhinni, hogy egyenesen is kiállhat a céljaiért, hiszen alacsony önértékelése miatt nem tudja elképzelni, hogy elfogadják. Másokat sem tart sokra, ugyanis attól fél, hogy a környezete őt is hasonlóan manipulálja.

Asszertív

Elfogadja és tiszteli önmagát és másokat, reálisan látja a helyzetét, értékeit, hiányosságait. Vállalja a felelősséget tetteiért, közvetíti a saját érdekeit, de figyelembe veszi a másokét is.

 

Az asszertív magatartás kifejlesztése

Non-verbális jellemzők

Szavakkal összhangban lévő testbeszéd, nyílt tekintet, egyenes testtartás, határozott hang – magabiztos nem-verbális kommunikációnk visszahat érzelmi állapotunkra is; önbizalmunk erősödik általa.

Pozitív önértékelés

Vegyük sorra a jó tulajdonságainkat és a sikereinket. Ha hibáztunk, ne szégyelljük, hanem vizsgáljuk meg, mi volt az oka, és máskor javítsunk. Ne feledjük: csak az nem hibázik soha, aki nem dolgozik.

Tiszta célok

Ahhoz, hogy elérjük, amit akarunk, tudnunk kell, mi az. Ne nyerni akarjunk, hanem törekedjünk a mindkét fél számára előnyös megoldásra. Határozzuk meg a fő célt, és vázoljunk fel néhány odavezető utat.

Elképzelt helyzet

Ha sikerül elképzelnünk az asszertív viselkedést, könnyebben megvalósíthatjuk. Érdemes elképzelni, hogy nyíltan a másik felé fordulunk (nem összefont karral), a szemébe nézünk, és lazán, az ő szempontjait is figyelembe véve elmondjuk a szándékainkat.

Tiszta kommunikáció

Mivel a partner nem feltétlenül akar velünk megegyezni, fontos, hogy jelezzük, mit szeretnénk, és azt is, hogy megértjük, amit ő szeretne (noha nem szükségszerű, hogy egyben el is fogadjuk azt). Ezért meg kell hallgatnunk őt, és kérdeznünk is kell, hogy megoldások születhessenek.

Én-közlések és viselkedés leírás

Igyekezzünk mondandónkat úgy fogalmazni, hogy az saját érzéseinkről szóljon, illetve a kifogásolt viselkedési jegyekre mutassunk rá – ne a partner személyiségét hibáztassuk, kerüljük a másik címkézését (pl. hanyag).

 

Mit tegyek ha…

·         rendszeresen olyan munkákat oszt rám a főnököm, amelyek nem az én munkakörömbe tartoznak?

Fontos, hogy döntsük el, mi a célunk. Ha nem szeretnénk vállalni a többletmunkát, kérjünk időpontot a főnöktől, és mondjuk el neki, hogy ez a terhelés hátráltatja a saját feladataink ellátását, és a munka minőségének sem tesz jót, így – ha lehet – ne ossza ránk. Elképzelhető, hogy a főnök eddig nem volt tisztában azzal, hogy mekkora terhet ró ránk. Ha viszont vállaljuk a munkát, csak tudatosítani szeretnénk, hogy ez nekünk plusz, akkor kérjünk érte valamit, ami jól jönne: szabadságot, kötetetlenebb beosztást, satöbbi.

·         egy munkatársam hanyagsága plusz terheket ró rám?

Üljünk le beszélgetni, és fejtsük ki, mennyire leterhel minket ez a helyzet. Soha ne azt hangsúlyozzuk, hogy rosszul végzi a munkáját, csak azt, hogy a kialakult helyzet nekünk kellemetlen. Ha kifogásokkal hozakodik elő, szúrjunk be egy megértésről tanúskodó mondatot: „elhiszem, hogy nehéz neked…”, és használjuk a megakadt lemez technikát. Vagyis újra és újra fejtsük ki, hogy nem tudjuk elfogadni ezt a helyzetet és ismételjük meg röviden megoldási javaslatunkat is. Ha nem reagál az érveinkre, kérjük meg, hogy tisztázzuk ezt a főnök előtt.

·         betegszabadságra kellene mennem, de nem merek?

Ha attól félünk, hogy a szabadság miatt kirúgnak minket, kérjünk időpontot a főnöktől, amikor röviden vázolhatjuk a személyes helyzetünket. Értessük meg vele, hogy a cég is jobban jár, ha egészséges munkaerővel dolgozik, ráadásul egy néhány napos otthonlét még mindig olcsóbb, mint hetekig fizetni a táppénzt. Hangsúlyozzuk, hogy nem lógni akarunk, ahogyan eddig sem tettük, de ez az a helyzet, amikor muszáj orvoshoz menni, pihenni.

·         már csak a fizetésemelést hiányzik ahhoz, hogy tökéletesen érezzem magam a munkahelyemen?

Ha nem szeretnénk munkahelyet változtatni, úgy kell leülnünk a főnökkel tárgyalni, hogy nem nyerni akarunk, csak a szempontjainkat megértetni vele. Mondjuk el, milyen hasznos a mi együttműködésünk, és hogy jól érezzük magunkat itt, és úgy gondoljuk, hogy az eltelt időben egyre nagyobb tapasztalatra tettünk szert, ami a cég számára is nagyobb hatékonyságot biztosított – ezért szeretnénk kérni, hogy munkánkat magasabb fizetéssel honorálja. Ha a válasz nem, kérdezzük meg, mi ennek az oka. Ha a vezetőnek alapvetően nincs kifogása ez ellen, csak pillanatnyilag nem megoldható a dolog, ajánljuk fel a türelmünket és megértésünket, de jelezzük, hogy cserébe például nagyobb emelést várunk fél év múlva, amire kérjünk valamiféle garanciát.

·         szeretnék jelentkezni egy magasabb, megüresedő pozícióra?

Ne szégyelljük jelezni a szándékunkat. Az asszertív viselkedéstől távol áll a sült galamb várása. Az érdemeink kidomborítása nem egyenlő a nyomulással – amennyiben az nem párosul mások erényeinek leszólásával. Összegezzük a döntéshozók előtt a sikereinket, hangsúlyozzuk, hogy megfelelőnek érezzük magunkat a posztra. Sőt, ha többen jelentkeznek, vessük fel egy próbamunka ötletét, amely során mindenki bizonyíthat.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.