Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mindennapi asszertivitás

2009.11.27

Mindennapi asszertivitás

 

Asszertív praktikák

Asszertív magatartás: Lehet-e úgy viselkedni az élet feszült pillanataiban, hogy kifejezzem az érzéseimet, de ugyanakkor ne bántsam meg a másikat sem? Vagyis megvalósítható-e mindennapi életünkben az asszertív viselkedés?

 

Mi is az asszertivitás?

Eredendően, születésünktől fogva magunkban hordozzuk, a saját területünket védő és akaratunkat érvényre juttató agresszivitást, vagy a másiktól való félelmünkből fakadó passzivitást, megadást. De hol a kiút, a nyertes-nyertes játszma, ha egyáltalán van ilyen? Bár a passzivitás és agresszivitás ellentétesnek és két szélsőségnek tűnik, közelebb vannak egymáshoz, mint hinnénk. A legszelídebb embernél is betelik egyszer a pohár, és egyszer csak kitör belőle az addig felgyülemlett indulat. De tudunk-e a pohárból még mielőtt az kicsordulna, kiönteni?

Az asszertivitásra még nincs általánosan elfogadott magyar szó, én az önérvényesítést szerettem használni. Az asszertivitás azt jelenti, hogy legyünk tisztában a jogainkkal és álljunk ki mellettük, de ugyanakkor ne sértsük mások területét, érzelmeit, köreit. Természetesen vannak kötele(zett)sségeink is, amit be kell tartanunk és amire mi is számíthatunk a másik féltől.

Az asszertivitás fogalma csak az utóbbi években kezd meghonosodni a köznyelvben. Eredete a latin „asserere”, melynek jelentése: jogot formálni valamire, kijelenteni, fenntartani, megerősíteni. A mai gyakorlatban az asszertív kifejezés olyan viselkedést ír le, melynek során egy adott érzelmi konfliktusban az egyén képes megvédeni magát, megóvni én-határait, s eközben a másik fél szükségleteit is tiszteletben tartja, tehát empátiával, kifejezett indulat nélkül képes reagálni, mégis határozott marad. E viselkedés azonban a megfelelő lelkiállapot nélkül nem sokat ér. Elsajátítása összetett folyamat, motivációt, elkötelezettséget és lelki munkát igényel. Az asszertív kommunikáció tartós, sikeres használata által az egyén önértékelése jelentősen nő, szorongás és stressz-szintje nagymértékben csökken. Ennek eredményeképpen életében több boldogságot, nagyobb harmóniát élhet meg.

Az asszertivitás nem velünk született, hanem meg kell tanulnunk.

 

Asszertivitás és a nők

Az asszertivitást leggyakrabban a nőknél szokták emlegetni, ahol a jogaikat (és a női mivoltukat) próbálják tisztázni és védeni. Sajnos manapság elég gyakori a nőiesség feladása és a férfiasnak vélt magatartási minta követése, ami nem az asszertív viselkedés megvalósítása. Ami viszont nagyon fontos, hogy legyünk tisztában azzal, hogy hol vannak a határok; mit lehet és mit nem, mikor ki lép be a másik akaratom ellenére az én területemre, vagy saját magam mikor keresztezem - akár véletlenül is - mások érdekeit, mikor sértem meg énje határait.

 

Az asszertivitás a munkahelyen

Fontos területe életünknek a munkahely is. A munkaadó és munkavállaló számára is fontos tisztázni, hogy mik a vállalt feladatok és mik NEM. Meghallgatják a véleményem, részese vagyok-e az engem is érintő információknak, mondhatok-e lelkiismeret furdalás nélkül nemet, vagy akár tudok-e hideg fejjel egy konfliktushelyzetben érvelni?

 

Asszertív magatartás a családban

Családok életét keseríti meg, hogy az egyik uralkodik a másikon, hogy az életet versenynek tekintik, amikor már csak az a fontos, hogy ki győz az egyes helyzetekben. Pedig a család szerepe nagyon fontos életünkben, éppen az ellenkezője annak, amit oly sokan csinálnak! Ez lenne az a hely, ahol végre védtelenek lehetünk, kiszolgáltatottak, elengedhetjük magunkat, megpihenhetünk az élet viszontagságai közepette, ahol elfogadnak és megvédenek bennünket, ez lenne az a hely, ahol hibázhatunk és beismerhetjük hibáinkat. Talán azért nem tudják megteremteni ezt a légkört oly sok családban, mert csak a „küzdj vagy menekülj” stratégiát ismerik a stresszhelyzetek kezelésére?

Sokak élete, a reggeli családi torzsalkodástól és utazástól a munkahelyi koccanásokon keresztül az esti bevásárlásig és vissza az esti családi veszekedésekig tart. Hogyan tudjuk kezelni, ha valamilyen kellemetlenség ér és hogyan tudjuk érvényre juttatni, ha szeretnénk valamit?

Az asszertivitás nem csoda, de csodálatos hatása lehet, ha indulatainkat másokat tisztelve tudjuk kifejezni. Ha megvédjük magunkat anélkül, hogy másokat megbántanánk, ha meghallgatjuk a másik álláspontját és tudunk mindkettőnk számára elfogadható megoldást találni.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Asserere

(Deme Fruzsina, 2013.06.03 01:41)

Kedves Attila,

Asszertivitas témakörében kutakodtam a neten, és több asszertiv kommunikációval foglalkozó honlapon, (ahol amúgy pénzért tréninget tartanak), ugyanezt a szöveget találtam! Nagyon úgy érzem h itt van az eredeti, azaz Ön írta ezt a szöveget. Erősítsen meg abban hogy jól gondolom..! Köszönöm!

Re: Asserere

(Boros Attila, 2013.06.03 18:14)

Kedves Fruzsina!
Ezek a tájékoztató jellegű anyagok a Net-ről valók, szerzői jog által nem védett és nem blokkolt oldalakról. Én csak összegyűjtöttem őket azért, hogy akinek szüksége van rá egy helyen olvashasson róluk.
Szóval nem az én kútfőmből vannak, de ezek a fogalmak és személyiségműködések nem is származhatnak szerzőktől, ezek tudományos megfigyelés eredményei, tehát objektívan bizonyított tények, így nem is állhatnak szerzői jogi védelem alatt.

Re: Re: Asserere

(D.F., 2013.06.09 11:52)

Értem, és köszönöm.