Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szépirodalmi és bölcseleti írások

Cikkek

Pillangó mese

2012.01.22

 Néha pontosan a nehézségekre van szükségünk az életben. Ha hagyjuk az életünket akadálytalanul folyni, az megbénít minket. Nem leszünk erősek, amikor annak kell lennünk. Nem fogunk tudni repülni.

 

Francesco Alberoni: Szeretlek (Ti Amo) (Európa Könyvkiadó, 1998)

2012.01.22

 "Mit is jelent az, hogy szerelmes vagyok? Mit is jelent az, hogy szeretlek? A szerelembe esés, szerelem, szeretet, gyengédség, szenvedély, erotikus vonzódás szavak mögött többféle jelentés húzódik meg. Szeretnénk feltérképezni a szerelem világát, osztályozni a formáit, hogy mindenki magára ismerhessen bennük. Szándékunk feltárni, milyen folyamatokból alakulnak ki ezek a formák és milyen módokon fejlődhetnek tovább. Mindehhez szeretnénk útmutatást, kalauzt nyújtani az olvasónak."

 

"Mostan már a te lakásodba is bejön az élvezet" Kovács Dezső az Elnöknők c. színdarabról

2012.01.22

 Schwab az emberben lakozó rosszat, az alantas ösztönöket, a közhelygondolkodást, a bigott elvakultságot, bornírt kisszerűséget mutatja föl, rikító színekkel és harsány, főként verbális naturalizmussal; a nyelvi lepusztultság felidézőerejével, az animális ösztönvilág sokkoló „érzékiségével". Talán csak egy pszichológus tudná pontosan fölfejteni, miféle lelki mechanizmusok működnek az elfojtások, eltagadások és groteszk vágyakozások hősnőiben. Mert hát a darab sze replői lecsúszott, szétzüllött életű nők, a társadalmi ranglétrán fölkapaszkodni nem képes vágyakozók, kik önnön groteszk fantazmagóriáikat növesztik óriásivá a játékban.

 

Werner Schwab: Elnöknők (fekáliadráma jelenidőben)

2012.01.22

 

"Az Úristen egy mosógép 

szutykos lelked kimossa 

mentül több a flepni rajta 

néked antul kinossabb"

 

(Törzsökös Hinterládi Lélekvígasztalók)

 

 

Theokritosz: Szerelmes párbeszéd

2009.06.14

 

Válogatás a világirodalom gyöngyszemeiből

2008.06.08

 

Írásaim

2007.12.20

 Kis pesti metafizika (avagy: Hogyan éljük túl a hétköznapokat?)

 

Verseim

2007.12.20

 Ez mind én voltam egykor... (avagy: Egy lélek története az ezredfordulón)