Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A család és barátok szerepe a gyógyulásban

2009.04.19

Család és barátok szerepe a gyógyulásban

 

A rokonok és barátok fontos szerepet játszhatnak a szorongásos zavarral küzdő szeretett személy támogatásában. Noha a kezelés középpontjában a páciens áll, a rokonok és barátok részvételükkel segíthetnek. A megfelelő tréninggel átsegíthetik a beteget a szorongás-keltő helyzeteken. Támogató és bátorító jelenlétükkel segíthetnek egy olyan környezet megteremtésében, amely elősegíti a gyógyulást.

 

A rokonok és barátok a következőképp nyújthatnak támogatást:

  • elismerik és dícsérik a beteg által elért kis eredményeket és
  • alakítják a beteg elvárásait stresszes időszakokban
  • a javulást az egyéni fejlődés tükrében nézik, és nem merev külső mércékhez igazítják
  • rugalmasak és megpróbálják a dolgok természetes menetét fenntartani.

 

A segítség mértéke és típusa, amit a rokonok és barátok nyújtani tudnak, függ a betegségtől, valamint a beteg és szeretteinek kapcsolatától is. A pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés mellett az orvosok egyre erőteljesebben javasolják a rokonok és/vagy barátok bevonását alkalmazó kezelési módokat. Általánosságban elmondható, hogy minél súlyosabb a betegség, annál valószínűbb, hogy családi és/vagy házassági problémákkal is foglalkozni kell a terápia során.

 

A családterápia egyik gyakori formájánál az orvos a partnert, családtagot vagy barátot mint társ-terapeutát vonja be a terápiás folyamatba. A családtagok vagy barátok bevonása és a kezelő csapat részvétele jó eséllyel csökkenti a terápia során gyakran előforduló súrlódások lehetőségét. A családok számára készült oktató anyagok szintén az elfogadást erősítik.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.