Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A depresszió tünetei

2009.04.19

A depresszió tünetei

 

A depressziós emberek sokféle tünetet produkálnak. Ezek a tünetek nem csupán a levertségben nyilvánulnak meg, ami igen hosszú ideig eltarthat és időszakosan megjelenhet, hanem a depressziós embereknek gyakran vannak testi panaszai vagy tünetei.

 

A depresszió tünetei és a depresszíós epizódok gyakorisága egyénenként változó. Sok depressziós személynek egyszerre több tünete is lehet, de a tünetek súlyossága és tartóssága mindenkinél másképp alakul.

 

A depresszió tünetei a következők:

 

 • szomorú hangulat;
 • értéktelenség és reménytelenség érzése;
 • alacsony önértékelés;
 • megalapozatlan bűntudat;
 • visszatérő halálra és öngyilkosságra irányuló gondolatok;
 • a személy elveszti érdeklődését és kedvét a legtöbb tevékenység iránt;
 • a személynek nehezére esik a dolgokat végiggondolni és koncentrálni;
 • agitáltság;
 • energiátlanság, fáradtság, lelassultság;
 • a személy étvágya megváltozik, jelentős súlygyarapodás vagy súlyvesztés;
 • alvási szokások megváltozása
  * nyugtalanság,forgolódás,
  * alvásképtelenség,
  * korai ébredés,
  * a személy gyakran felébred és képtelen visszaludni,
  * a személy túl sokat alszik;
 • testi tünetek közé tartozik a:
  * fejfájás,
  * izomfájdalom,
  * gyomorfájás.

 

Ha a fentiek közül bármely tünet két hétnél tovább tart, ki kell kérni egy orvos véleményét. Ha arra gyanakszik, hogy a partnere, valamelyik hozzátartozója vagy barátja depresszióban szenved, beszélje rá őket, hogy menjenek orvoshoz, vagy ajánlja fel, hogy elmegy velük, ha nem akarnak egyedül menni.

 

Egyeseknél a depresszió enyhébb vagy mérsékelt tünetei jelentkeznek, ők esetleg disztímiában szenvednek és kevésbé gyakoriak náluk a depresszív epizódok. Másoknál esetleg a depresszió szezonális tünetei fedezhetők fel, ők lehetséges, hogy szezonális affektív zavarban (SAD) szenvednek. Ezek a személyek depressziósabbnak érzik magukat télen, amikor rövidebbek a nappalok.

 

Vannak, akiknél súlyosabb és gyakoribb tünetek figyelhetők meg. A kettős depresszióban szenvedőknek enyhébb vagy mérsékelt depressziós szakaszai vannak, pl. disztímia, amelyet súlyosabb depresszió követ. Megint másoknál a depressziós epizódokat mániás fázisok követik vagy előzik meg. Akik ilyen tünetekkel rendelkeznek ún. bipoláris zavarban  vagy mániás depresszióban szenvednek.

 

Öngyilkossági késztetések

Az öngyilkosságok többségének hátterében depressziós megbetegedések húzódnak. Az öngyilkosság számos országban gyakori halálok, és az egyik leggyakoribb halálok a serdülők és a fiatal felnőttek között.

Számos esetben a depressziós emberek öngyilkossága a kezelés hiányának vagy a nem megfelelő kezelésnek a következménye. Ez általában a közvetlen következménye annak, ha a depressziót nem ismerik fel, a tüneteket pedig nem veszik komolyan.

A depressziós emberek öngyilkossági kísérleteinek csökkentésére az egyik legjobb módszer, ha elérjük, hogy kikérjék egy orvos véleményét, ha tüneteiket felismerik és a megfelelő diagnózist felállítják. Csak ebben az esetben kezdődhet meg a megfelelő kezelés. Minél korábban kezdődik a kezelés, annál jobbak az esélyek a gyógyulásra.

Ha Ön depresszióban szenved, és öngyilkosságra irányuló gondolatai vannak, haladéktalanul beszéljen egy egészségügyi szakemberrel, vagy valakivel, akiben megbízik. Ha arra gyanakszik, hogy a szerettei közül valakinek öngyilkosságra irányuló gondolatai vannak, vagy említette, hogy gondolt már az öngyilkosságra, késedelem nélkül konzultáljon egy egészségügyi szakemberrel.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.