Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudományos kutatások

Cikkek

Az elidegenedés fogalomtörténete a filozófiában

2008.06.25

Az elidegenedés a német idealizmusban és a marxizmusban szereplő fogalom. 
Röviden: az emberek nem csak olyan dolgokat és viszonyokat hoznak létre, melyek felett megőrizhetik ellenőrzésüket, hanem olyanokat is, amelyek kikerülnek ellenőrzésük alól, sőt fölébük kerekednek. 

Opponensi téma SZIE-JFK 2000

 

Kereskedelmi tévécsatorna axiológiai elemzése

2008.04.01

Mostanában mindenki azt latolgatja, mennyivel nő meg a monopolizálódás és vele az agymosás veszélye? – veti fel Almási Miklós A fantázia kisajátítása c. esszéjében. A világban máris három-négy kézben van több milliárd ember képzeletvilágának irányítása, ekkora virtuális hatalma még sztálinnak sem volt. A mai tulajdonosoknak ugyanakkor csak korlátozott befolyásuk lehet arra, amit kínálni lehet ezen a globális piacon. A néző kondicionálása régóta tart. Megszilárdult a műsorrend, az adók ugyanazt darálják hétről-hétre: film, talk-show, szerencsejáték, hír, felnőtt mozi: erotikus akármi…

Területi intézményi gyakorlat SZIE-JTF 1999

 

Lét, értelem, szerelem a reneszánsz gondolkodásban

2007.12.18

„…helyesebb lenne a szerelmet az akadémikus taglalástól és vizsgálattól megkímélni… A szellemi tevékenység, a filozófia is, az affektusmentesség erényével hivalkodik, számára a szerelem az irracionalitás számkivetettje” – kezdi Gernot Böhmetanulmányát a szerelemről. Amikor azt mondják, hogy az emberi életbe beletartozik a szerelem, akkor ezzel a személyes élet teljességének lehetőségére célzunk. A szerelem szerinte olyan életteljességet jelent, amelyet nem az ember szociális integrációja determinál, sőt mint magánügy és mint felforgató entitás tételeződik a totálisan eltársadalmiasított emberrel szemben. A szerelem szerencse dolga, az ember arra van utalva, hogy ráleljen az igazira, szerelembe kell esnie. Ezért bizonyos értelemben a szerelem ellenkezik a modern élettel, amennyiben megtörténik velünk, nem kalkulálható, valami teljességgel privát, nem függ az akarattól, azaz irracionális és zavart keltő, úgyszólván engedélyezett káosz. Nem annyira a valóságos, mint inkább az imaginárius életünk alkotórésze. Döntő szerepet játszik a slágerekben, dalokban, filmekben, regényekben, lírában, ahol a modern ember affektív szükségletei még kielégülést találnak. Ezzel szemben a reális élet, a társadalom, a gazdasági élet és a politika világa, sőt még az emberek közötti személyes viszonyok is, a családdal bezárólag, az affektusmentességre vannak berendezkedve..."

Szakdolgozat SZIE-JTF 2000